Raritățile Licitației de Istorie de miercurea viitoare: de la Alexandru Ioan Cuza la Horia Sima

0
127

Zeci de documente de importanță istorică și muzeală sunt scoase la vânzare, prin licitație publică, peste doar o săptămână. Evenimentul organizat de Artmark miercuri, 8 noiembrie – intitulat, sugestiv, „Scurtă istorie a românilor”, prezintă publicului, în formulă accesibilă, o serie de documente manuscrise semnificative pentru istoria României, între care: un exemplar manuscris cu valoare de original al Convenției de la Paris din 1858, un cuplu rarisim de portrete realizate Domnitorului Alexandru Ioan Cuza și Doamnei Elena Cuza, dar și un lot de istorie controversată, constând în corespondență secretă a unor lideri legionari .

Poate cel mai valoros lot din licitația „Scurtă istorie a românilor”, având un preț de pornire de 9.000 de euro, este un exemplar manuscris oficial al „Convenției de la Paris din 1858, acordat Principatelor Române de către Imperiul Otoman” – moment crucial în procesul de emancipare a Principatelor Române. Documentul a fost semnat în urma negocierilor complexe și intense care au implicat marile puteri europene ale vremii și delegațiile reprezentând interesele românilor. Convenția de la Paris din 1858 a avut o importanță uriașă pentru Principatele Române – Moldova și Valahia, cu rol crucial în stabilirea statutului și autonomiei, în contextul dominației Imperiului Otoman. Convenția a creat cadrul legal și administrativ ce a asigurat autonomia și stabilitatea Principatelor. Suzeranitatea otomană asupra Principatelor este pusă sub controlul puterilor garante, măsură menită să diminueze abuzurile Sublimei Porți.

Impecabil conservat, manuscrisul reproduce semnăturile membrilor plenipotențiari ai puterilor garante și conține nota de autenticitate a ministrului otoman al afacerilor externe, datată 21 octombrie 1858. Una dintre personalitățile importante implicate în această semnare este nimeni altul decât Alexandre de Colonna-Walewski, fiul  lui Napoleon Bonaparte. Ceilalți semnatari ai documentului sunt: Imperiul Otoman, reprezentat de Fuad Pașa, Imperiul Rus, reprezentat de o personalitate importantă pentru viitorul Principatelor, anume contele Pavel Kiseleff, precum și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, Regatul Prusiei, Regatul Sardiniei (Italia) și Regatul Danemarcei. Exemplarul este conform cu originalul Convenției din 19 august 1858, depus la Arhivele imperiale ale Sublimei Porți, este clasat în categoria Tezaur a patrimoniului național cultural al României și, recent,  a făcut parte din expoziția „24 ianuarie 1859. Unirea Principatelor Române”, realizată la Alba Iulia prin efortul reunit al mai multor muzee, în ianuarie 2023.

Următorul lot care surprinde prin apariție publică, pornind de la suma de doar 300 de euro, este o serie de 9 „Ordine”, semnate de șefii cuiburilor (organizațiilor) legionare, în perioada 10 – 20 ianuarie 1941, ce a precedat Rebeliunea Legionară de la sfârșitul lui ianuarie 1941.

Documentele din licitație reprezintă ordinele scrise, trimise către cuiburile legionare, inclusiv către cuibul din Facultatea de Litere a Universității din București. Ordinele și corespondența legionare scot la lumină relațiile complexe pe care mișcarea legionară le-a avut cu universitățile și cu societatea civilă a României de la acea vreme, proiectând o fereastră către istoria violentă și tragică a României din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Organizatorul licitației precizează că proiectul introducerii acestui lot în licitație publică nu urmărește sub nicio formă cosmetizarea rolului și a faptelor mișcării legionare sau edulcorarea, cât de mică, a deciziilor care au dus la Holocaust, singura dimensiune admisă acestor manuscrise fiind cea documentar-istorică, cu respingerea oricărei interpretări propagandistice; Casa de licitații Artmark condamnând cu fermitate orice manifestare antisemită, xenofobă și rasistă, atât în ce privește trecutul istoric, cât și în ce privește prezentul politic, părerea noastră fiind aceea că nu trebuie interzisă sau cenzurată nici documentarea cu privire la trecut ori discutarea lui liberă, nici circulația documentelor, acestea fiind necesare pentru a evita repetarea ororilor de atunci.

Celor două exemple de loturi în licitație li se adaugă două mari portrete ale Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, respectiv Doamnei Elena Cuza, piese extrem de rare, editate de George Sion la Viena în 1909. Mai există doar un set cunoscut, care se află în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României și care este, la momentul de față, expus în cadrul proiectului expozițional jubiliar „Cuza 150”, alături de spectaculoasele tronuri ale familiei domnitoare și sabiei de învestitură primită de la sultanul Abdulmejid. Cele două mari litografii au la bază portretele fotografice realizate de Carol Popp de Szathmary, fotograful Curții Domnitorului, în chiar atelierul său fotografic din București. Într-o petiție din 1863, adresată lui Dimitrie Bolintineanu, ministrul al Instrucțiunii Publice , Carol Szathmary se oferea să litografieze portretele Domnitorului și al Doamnei, pe care le fotografiase cu câteva săptămâni mai înainte în atelierul său. Pentru litografie Szathmary a ales imaginea în care Cuza apărea în uniformă de dorobanți călări, mare ținută, în mod clar preferata Domnitorului. Interesant este că figura este puțin idealizată, corpul Domnitorului este ușor supradimensionat în raport cu capul, pentru a-i da o proporție monumentală, fiind știut faptul că Alexandru Ioan Cuza avea o statură medie. Spre deosebire de fotografie, în desen Cuza era reprezentat cu mantia domnească pe umeri, iar pe piept artistul a figurat mai multe ordine decât în originalul fotografic (a inclus placa ordinului „Osmanie”, cea mai mare decorație otomană, conferită domnitorului de noul sultan Abdulaziz, cu ocazia celei de-a doua vizite la Constantinopol, în iunie 1864). Portretele pot fi licitate împreună de iubitorii de istorie, începând de la suma de 1.000 de euro.

Licitația va avea loc miercuri, 8 noiembrie, ora 12:00, doar online, pe platforma Artmark Live. Expoziția licitației este deschisă publicului larg, de luni până duminică în intervalul orar 10:00-20:00. Cei interesați să participe la licitație sunt încurajați să înregistreze din timp oferte online, pentru loturile de interes, dar și participe live online, prin softul de licitație Artmark Live.

Aida POPA

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here