Rechinii imobiliari au invadat OCPI Iasi. Cosmarul unei familii careia angajati ai statului si fosti securisti vor sa ii fure un teren

0
118

In anul 2007, fostul primar din Miroslava, Sorin Lazar, a instrainat prin fals un bun care nu era al lui. Acest fapt este demonstrat inclusiv de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Iasi, pe vremea cand la sefia Oficiului se afla Mugur Cozmanciuc. Chiar daca OCPI a descoperit falsul, aceasta institutie continua sa ramana, pana la momentul actual, principalul pion in aceasta poveste cu falsuri,  terenuri plimbatoare,  conflicte de interese si personaje obscure ale caror semnaturi le regasim in mai toate documentele, dar din posturi si functii diferite. 

Ca sa incurce lucrurile, Sorin Lazar i-a facut donatie fiului sau, Lazar Gheorghe Iulian, cu terenurile parcelate din lotul de 5000 mp al familiei Maxim (n.r. din considerente ce tin de varsta inaintata si de starea sanatate a titularei terenului in cauza, nu-i vom divulga numele real), terenuri aflate la acel moment pe raza administrativ teritoriala a comunei Miroslava, acum fiind in intravilanul municipiului Iasi. Fiul edilului speculant a vandut o parcela de 1000 mp din terenul familiei Maxim, proprietarul de drept, pe care aceasta apucase sa isi construiasca doua locuinte, unui anume Popescu S.. Speculantul imobiliar a venit la familia Maxim si, nici mai mult nic mai putin, a scos actele prin care scria ca el este proprietar pe casele familiei Maxim.

Familia Maxim a inceput razboiul in instante si a reusit anularea falsurilor facute de fostul primar al comunei Miroslava,  inclusiv actul de vanzare cumparare facut de Lazar catre Popescu, pe cei 1000 mp cu tot cu case. Imediat dupa aceasta izbanda in instanta, familiei Maxim i s-a emis titlul de proprietate, la finele anului 2013. Dupa obtinerea acestui act, familia Maxim a depus actele pentru intabularea terenului de 5000 m. Practic, Judecatoria Iasi a dispus radierea lui Sorin Lazar din cartile funciare. In baza acestei sentinte s-a admis radierea, dupa care, in 2017, familia Maxim a facut din nou solicitare de intalubare.

 „Am reusit intabularea terenului de 1000 mp, care vine in fata celorlalte parcele care intregesc suprafata de 5000 mp, dar problemele au continuat cu diferenta de teren de 4000 mp, pe care Lazar reusise sa il parceleze, si pe care l-a pus gaj la BRD pentru un imprumut de 100.000 euro.  Am reusit, in baza unor sentinte judecatoresti, sa il scoatem pe Lazar Gheorghe din toate actele, inclusiv din cartea funciara”, a spus Nelu Maxim, fiul mandatat al Alinei Maxim, titulara titlului de proprietate.

In cursul acestui an, dupa mai bine de 11 ani de umblaturi prin instante, familia Maxim primeste o rezolutie favorabila prin care instanta obliga OCPI Iasi la intabularea dreptului de proprietate a celor 5000 mp de teren pentru Alina Maxim, printr-o hotarare definitiva si irevocabila.  In fata unor astfel de hotarari, OCPI da respingere familiei Maxim. 

Noi ii ducem mere si ei ne dau pere. E din noaptea mintii. Mama sotului meu, pe numele careia este facut titlul de proprietate, din cauza acestor tergiversari a facut un accident vascular si a cazut la pat. Are 80 de ani si nu ar vrea sa se duca dincolo cu o nedreptate. Macar sa moara impacata ca si-a luat dreptul ei in aceasta lume…

N-am dus la doamna Orheianu, registratorul sef al OCPI, si ne-a spus sa facem cerere pe toate parcelele, pe una din cereri sa anexez  sentinta in original si pe celelalte sa anexez copii. La acestea am anexat si procura prin care care s-a facut mandatarea sotului meu ca sa se ocupe de caz, si copia de buletin.  M-am dus la Micsunica, la Registratura, care mi-a confirmat ca actele sunt ok. Am platit chitante de 13 milioane de lei pentru intabulare si mi-a dat respingere. Inca de vreo trei ori am mai platit cateva milioane de lei si tot de atatea ori, OCPI ne-a dat respingere”, a spus Dana Maxim, nora Alinei Maxim.

Practic, familia Maxim s-a adresat la OCPI in vederea punerii in aplicare a unei hotarari definitive si irevocabile, iar institutia condusa de Bogdan Savlovschi a dar respins pe banda rulanta. Unul dintre motivele pentru care cadastristii de la OCPI au dat respingere se refera la existenta anumitor inscrisuri ale unui proprietar tabular, respectiv Stefan Lazar, cel desfiintat de instanta si scos din cauza. Pe buna dreptate, familia M. se indoieste de competenta „specialistilor” OCPI, care ori nu au sesizat, ori au trecut intentionat cu vederea un aspect flagrant, respectiv un document care purta semnatura primarului Sorin Lazar, atat in calitate de beneficiar cat si de presedinte al comisiei de fond funciar al comunei Miroslava, dar si cele trei titluri de proprietate emise de Primaria Miroslava pe aceeasi parcela.

Omul care a acoperit falsuri cu terenuri la Miroslava, sef serviciu la OCPI

Dat fiind aceste bete in roate puse in calea dobandirii unui drept recunoscut de instanta, membrii familiei Maxim acuza un interes obscur si cat se poate de mercantil al functionarilor statului angajati la Cadastru. In motivarea suspiciunilor lor, acestia au adus un document, o schita de amplasament, semnata de inginerul cadastrist Dragos Rotaru, acelasi care a facut documentatia de instrainare a terenului care face obiectul acestui caz, pe vremea cand era angajat la Oficiul de Cadastru de la Primaria Miroslava. Intre timp, omul de baza al fostului primar Sorin Lazar, a ajuns sa lucreze ca sef serviciu la OCPI Iasi, dupa un flit de zile mari pe care i l-a dat liberalul Nita.

Cand am fost cu expertul  la Miroslava pentru intocmirea procesului verbal de punere in posesie, a participat si Rotaru, acesta sustinand sus si tare ca domnul Lazar a tinut si a avut pamant pe amplasamentul pe care mama a obtinut, ulterior, titlul de proprietate, fiind pamantul familiei Maxim din 1942, dobandit ulterior perioadei comuniste, in anul 1992, in baza legilor proprietatii. Lazar stia toate lotizarile si cum stau treburile. In anul 1991, el si-a facut titlu de proprietate pe terenul nostru. Cand n-a mai fost primar, urmatorul edil s-a sesizat si i-a schimbat amplasamentul, in sensul ca pe spatele titlului de proprietate i-a luat cei 5000 mp din tarlaua 44 si i-a pus in tarlaua 66. Lazar si-a pastrat o copie legalizata de pe titlul initial si a putut face tranzactii de pe acea copie. In instanta, el a invocat acest act”, a declarat Dana Maxim.

„Din anul 2007 muncim pentru avocati, experti si judecatori”

In ciuda acestor tertipuri la care a recurs fostul primar din Miroslava, familia Maxim obtine, in anul 2013, titlul de proprietate si punerea in posesie, doar dupa ce a facut plangeri penale nominale pentru toti membrii comisiei locale de fond funciar de la Miroslava.

Din anul 2007 muncim pentru avocati, experti si judecatori. Rezultatul e ca am reusit sa intabulam acea mie de metri patrati din fata si am reusit sa ne aparam casele. Pe diferenta de 4000 de mp nu avem intabulare inca, in ciuda hotararii instantei”, a spus Dana Maxim.

Nu este de neglijat faptul ca avocatul lui Lazar a fost chiar Toni Baltag care, la una dintre infatisari, le-a spus pe sleau celor din familia Maxim ca daca primesc pana si 500 de lei, sa ii ia ca altceva nu mai obtin. 

Piţi de la Cadastru

Ca si cum toata aceasta tergiversare birocratica nu ar fi fost de ajuns, familiei Maxim  i s-au mai servit si cateva mostre de marlanie institutionala.

„Intr-una din zile m-am dus la Cadastru si am stat doua ore in asteptarea unei discutii cu doamna Orheianu, registratoarea sefa. Ea proba rochite. Iesea din birou, se ducea la baie si proba cate o rochie, dupa care revenea, si tot asa. Din cand in cand ma mai intreba intr-o doara – „n-ati plecat doamna Maxim?”. Se ducea, mai proba  o rochita si revenea. Intru la ea, imi spune ce am de facut si cand cobor sa inregistrez actele – „gata, s-a terminat programul”. Pe fond nervos m-a busit sangele instant. Asa, in starea asta te aduc oamenii astia”, a spus Dana Maxim.

Incompatibilul sef de la Cadastru

Nicicand poate, Oficiul de Cadastru de la Iasi nu a prezentat o asa de mare superficialitate si coruptie functionala, cum se intampla acum sub Bogdan Savlovschi, director OCPI si administrator al firmei de cadastru – SC Hotarnic SRL , caz de crasa incompatibilitate. Tavalit intr-un scaun care aproape il asundea, micutul director al OCPI Iasi ne-a intampinat precum Adi Minune cand e pus sa semneze vreun contract de nunta.

”Declaratiile de presa nu le pot face eu. Nu am om care sa le dea. Trebuie o cerere scrisa. Eu nu fac declaratii decat cu acordul Bucurestiului. Asta nu este informatie de interes public, pentru ca nu cunosc continutul dosarului. ..Noi avem mai multi functionari si nu stim cine s-a mai ocupat de acest caz…”, nea spus Bogdan Șavlovschi,  directorul OCPI Iasi.

Dupa ce a cantarit pret de un minut cele cateva acte cu care venisem- decizia instantei, titlul de proprietate si raspunsurile OCPI, Savloschi s-a declarat invins.

„Trebuie studiat. Sunt o gramada de acte aici..Am un birou al juristului, care este separat…S-ar putea ca atunci cand s-a intabulat ala, ala sa fi facut vreun credit. Acu trebuie vazut cum pot sa-l scot pe ala, sa vad situatia de la cap la coada. S-ar putea ca ei sa mearga pe o cerere gresita..A suspendat regulamentul comisiei judetene…E o tara in care orbecaim…O sa studiez dosarul, dar cred ca e o greseala de cadastru, de la cum s-a plecat sau s-a abordat problema initial. La mine sunt cate 10 dosare pe ora. Daca un dosar nu intruneste conditiile, am plecat mai departe. N-are nimeni, 99% dintre angajati ceva cu nimeni, ca n-are ce sa aiba cu batranii”, a spus, total incoerent, directorul OCPI. 

Prefectul Iasului- „Este o aberatie a celor de la Cadastru”

Grupare organizata de hoti de terenuri

In luna aprilie a acestui an, Judecatoria Iasi, prin Hotarare 4066/2018 din 04.04.2018,  admite, în parte, plângerea formulată de către petenta Maxim  Alina si anulează încheierile de reexaminare nr.: 124932/05.10.2017, 124937/05.10.2017, 124934/06.10.2017 şi 124939/10.10.2017, emise de către O.C.P.I. Iaşi – B.C.P.I. Iaşi şi dispune intabularea dreptului de proprietate în favoarea petentei, în baza titlului de proprietate nr. 274720/16.12.2013. Cu toate acestea, sefii OCPI Iasi refuza cu premeditare sa puna in aplicare hotararile instantelor de judecata. La o luna dupa vizita reporterilor AgoraPress la sediul OCPI, seful acestei institutii dominate de functionari obtuzi si corupti, ne transmite faptul ca „amplasamentul din terenul inscris in titlul de proprietate nr.274720116.12.2013 emis pe numele Maxim Alina se suprapune cu imobilele – terenuri inscrise in cartile funciare nr. nr. 1276571UAT Iasi, 1276581UAT lasi, 1276911UAT,127720IUAT lasi, 130171/UAT lasi, 130176/UAT  Iasi, 130548/UAT Iasi, in care Lazar Gheorghe lulian figura inscris ca proprietar tabular, fiind necesar ca petenta sa procedeze conform dipoziliilor Legii cadastrului si publicitatii imobiliare nr.7/1996, in care se precizeaza ca “inscrierile si radierite efectuate in cartile funciare nu pot fi rectificate decat pe baza hotararii instantei judecatoresti  definitive si irevocabile sau pe cale amiabila”. Practic, prin acest raspuns sefii OCPI Iasi incearca sa desfiinteze o hotarare judecatoreasca, fiind atat artizanii cat si partasii unei incercari disperate de a anula efectele legii. Acest raspuns nu denota rea vointa, ci doar o interpretare tendentioasa a legii, in favoarea intereselor unui grup mafiot din care fac parte functionari OCPI, functionari ai Primariei Iasi si ai Primariei Miroslava, iar beneficiarii directi sunt dezvoltatori imobiliari si fosti securisti, a caror filiera va fi prezentata de AgoraPress intr-un articol viitor. 

Nelu PAUNESCU

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here