Regizorul iesean, Aurel Luca, a trecut la cele vesnice. “Teatrul Ludic va pleca odata cu mine”

0
103

UPDATE.

Trupul neînsuflețit al regizorului Aurel Luca va fi depus, astăzi, 24 septembrie, în Foaierul Casei de Cultură a Studenților Iași, în intervalul orar 11-17. La ora 14 va veni un preot să oficieze slujba.

Stirea initiala

Astăzi, teatrul studențesc „LUDIC“ a îmbătânit pentru o secundă….aceea în care regizorul Aurel Luca a trecut la cele veșnice. Cei care vor să își ia rămas bun de la îndrăgitul regizor Aurel Luca o pot face, în Foaierul Casei de Cultură a Studenților, unde trupul neînsuflețit al acesteia va fi depus pentru câteva ore, cu acordul familiei.

În câteva repere tehnice, despre Teatrul Ludic din Iași se poate spune că în 2018 va împlini 40 de ani de la înființare. Între timp, pe acolo au trecut câteva sute de studenți pasionați de teatru care au lăsat în memoria scândurii scenei și a vieții studențești zeci de piese și montaje artistice unicat.

În 1993 a devenit primul teatrul din România membru cotizant al Asociației Mondiale de Teatru Amator. În toată această perioadă, în vitrina de onoare s-au adunat aproape 500 de premii câștigate la festivaluri naționale și internaționale.  Ludicii au dat spectacole în peste 45 de țări de pe aproape toate continentele. Dar acestea sunt doar niște cifre. Spiritul Ludic nu se poate simți decât în studioul de la etajul al II-lea al Casei de Cultură a Studenților din Iași. Omul care a pornit motorul acestui proiect, din pasiune și care a ajuns dincolo de orice imaginație, este Aurel Luca. Un elev din Bacău, îndrăgostit de cărți și de teatru, ajuns licean la Iași și apoi student la filosofie.

Biografia Teatrului Ludic, începe cu mult înainte de a purta acest nume. În primul an de facultate 1973, regizorul Aurel Luca a înființat prima trupă de teatru în cadrul facultății de filosofie, trupa de teatru: EIDOS”, care a ființat timp de patru ani cu mari performanțe în cadrul mariilor Festivaluri ale Artei și Creației Studențesti, la nivel național. În anul 1978, a creat o nouă formație de teartu în cadrul Casei de Cultură a Studenților, formația de teatru „VORBA”, care prin denumirea provocatorea nu a „rezistat” decât un an de zile, sub presiunea cenzurilor, cuvântul fiind unul de origine slavă, a trebuit să producă transformarea și în toamna anului 1979 s-a nascut Teatrul LUDIC.

„A fost o naștere fericită, absolută, venită din ceea ce faci din prea multă dragoste, care în momentul actual prin împlinirile și realizarile sale remarcabile „ar putea să îți ia mintile”, o naștere venită din copilarie, din ceea ce faci cu bucurie, cu dăruire, cu propriul destin și destinul e un concept dramatic teatral, cu care nu este bine să te joci ….decât absolut. „LUDICUL” e copilul meu, dar și o stare de spirit, de curiozitate și necunoscut, o stare de joc, de iubita, de amanta și aventura, de liniște și multă tăcere !!. Teatrul „LUDIC”, este portretul meu în care îmi văd, propriile mele chipuri, îmi privesc viața mea cu începutul și sfârșitul ei… și al lui…. Alături de această creație a mea, îmi trăiesc viața în boema studențească oscilatorie și dramatică plină de virtuți și de vicii, dar ea ne alimentează și este animatorul sufletesc al reușitelor. Anagramat, cuvântul LUDIC, se poate citi LUCID, fapt ce m-a făcut să nu fac din regie o meserie, o profesie, ci să rămână o veșnică pasiune, un adevăr generos… în teatru minciună se vede imediat! O biografie, care a explodat, imediat după primele zile ale Revoluției, când fiind printre primii artiști ajunși în Franța am fost primiți cu urarea…” în sfârșit soarele românesc a venit și în Franta…”. Am intrat prin performanță, imediat în lumea teatrului mondial, am început să fim căutați și invitați de jurii Internaționale, în anul 1993 am devenit prima trupă oficială, asociată și cotizantă la Asociația Internațională de Teatru Amator.”, Aurel Luca.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here