Regulamentul finanțării proiectelor destinate societății civile, dezbătut la Primărie

0
66

Vineri, 9 martie, municipalitatea ieșeană a organizat dezbaterea publică a proiectului de hotărâre de Consiliu Local care se referă la regulamentul finanţării proiectelor societăţii civile din Iaşi, în baza Legii 350/2005 având ca obiect finanţările nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general.

La eveniment au participat reprezentanți ai ONG-urilor Eurodemos, Civica, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), ASNatura, Kasta Morelly, Asociația Pro Vita și Asociația Tineretul ONU din România-filiala Iași.

Am diversificat pe domenii finanțarea societății civile: cultură, cultură scrisă, social și tineret. Avem în calcul atât finanțarea anuală, cât și cea multianuală, iar la nivelul anului 2018 suntem într-un program continuu de finanțare multianulă cu proiecte desfășurate pe parcursul a trei ani calendaristici. Întâlnirea de astăzi a pus în dezbatere acest regulament, în sensul diversificării domeniilor de finanțare a societății civile, dar a avut și rolul de a completa, în funcție de experiența anilor trecuți, anumite necesități. Toate amendamentele care au fost prezentate vor fi analizate de specialiștii Direcției Juridice, pentru a verifica legalitatea lor”, a explicat Dorina Țicu, șef Birou Relații cu Societatea Civilă din cadrul Primăriei Iași.

Reprezentanții ONG-urilor care au participat la dezbatere au cerut clarificări legate de aspecte precum împărțirea liniilor de finanțare, stabilirea criteriilor care stau la baza selecției proiectelor, prioritizarea proiectelor multianuale față de proiectele anuale și predictibilitatea efotului finanțării din partea municipalității ieșene.

Programul de finanțare nerambursabilă îşi propune să sprijine inițiative și acțiuni în domeniul sănătății, social, educațional, civic, tineret și mediu ale organizaţiilor neguvernamentale din Municipiul Iași, responsabilizarea și creșterea calității serviciilor acordate cetățenilor pentru a contribui la dezvoltarea comunității. Programele si proiectele de interes public vor fi selectionate pentru finantare în cadrul limitelor fondului anual aprobat de Consiliul local al Municipiului Iași, stabilit potrivit prevederilor legale referitoare la elaborarea, aprobarea, executarea si raportarea bugetului local”, se arată în referatul de specialitate al proiectului de hotărâre: http://www.primaria-iasi.ro/imagini-iasi/fisiere-iasi/1516196678-Proiect_HCL_5187-min.pdf.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here