Reţea de tablouri false descoperită de poliţişti la o galerie de artă din Capitală. Expertul in falsuri lucreaza la un muzeu din Iasi

0
59

O galerie de artă din Capitală le dădea cumpărătorilor certificate eliberate de un expert acreditat de Ministerul Culturii. S-au făcut percheziții de amploare pe piața de artă în București, Iași și Botoșani. Oamenii legii vor să afle cum funcționa tot acest sistem prin care picturi făcute de necunoscuți erau vândute sub semnături celebre.De anul trecut din martie și până acum, reprezentantul unei galerii de artă din București ar fi comercializat tablouri cu semnăturile false ale unor pictori români celebri, potrivit Poliției Române.
Cumpărătorii primeau și garanția că operele sunt autentice. Acestea erau însoțite de certificate semnate de un expert acreditat de Ministerul Culturii care lucra la un muzeu cunoscut din Iași. Polițiștii au făcut verificări și acolo.
Investigația a pornit după ce câțiva cumpărători au făcut verificări suplimentare și au aflat că sunt înșelați. Confruntat, vânzătorul le-a dat banii înapoi, dar chiar și așa cei păcăliți au depus plângeri la poliție. La perchezițiile din Capitală au fost găsite încă 20 de tablouri cu semnături false.
Singura legătură a lucrărilor cu numele marilor pictori români era perioada în care au fost realizate. Lucrările nu erau copii sau reproduceri, iar în unele cazuri semnătura adevăraților autori lipsea sau era ștearsă.
Două persoane au fost duse cu mandat la audieri și 40 de martori au fost citați.
Achiziția unor opere false poate fi prevenită, spun specialiștii de pe piața artei din România.
Fie apelezi la un expert specializat în opera artistului cu pricina, aşadar nu la un expert în general sau un expert care se pricepe la toate. Sau achiziţionezi doar de la case de licitaţii autorizate care lucrează la rândul lor cu echipe de experţi acreditaţi. Achiziţia unor opere de artă de pe piaţa neagră, puţin reglementată, care nu lucrează cu experţi recunoscuţi, aduce cu sine multe riscuri.“, a declarat Alina Panico, PR manager, casă de licitații.
Într-un comunicat, Ministerul Culturii transmite că experții nu sunt angajați ai instituției, iar în cazul unor încălcări ale legii poate dispune retragerea atestatului acestuia.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 36 = 38