Rețeta sifonării banului public prin firmele de casă ale liberalilor! Un infractor din Bacău, beneficiarul unui pot de 1 milion de euro pentru refacerea unui podeț comunal

0
111

Liberalii ieșeni au adjudecat pe interes un contract de 1 milion de euro pentru refacerea unui podeț comunal, unui infractor din Bacău. Patronul firmei SC C-ON TRUST ENGINEERING SRL din Bacău , Dan Dimitrie Hauca , fost consilier juridic al AVAS de pe zona Moldova, a fost reținut de procurorii anticorupție în anul 2006, în timp ce primea mită în valoare de 75 de mii de euro pentru a facilita câștigarea unei licitații. Acum câștigă licitații pe bandă rulantă de la liberalii din Moldova, cifra de afaceri triplându-se în ultimii ani. După ce a semnat contractul de 1 milion de euro cu DJDP Iași, instituție tampon între liberalii ieseni și firmele lor de casa, Haucă a subcontractat lucrarea la un sfert din sumă unei firme din Brașov care va face lucrarea contractată într-un procent major.

Un exemplu tipic despre cum subjugă guvernanții talpa țării și cum umflă conturile firmelor de casă ale partidelor este dat de o lucrare banală din județul Iași.  Reconstrucția unui pod de 9 metri, care inițial era marcat pentru reabilitare,  a fost adjudecata de o firma din Bacău, pe filieră liberală, cu suma de… 1 milion de euro.  Firma cu 13 angajați declarați și cu lucrări contractate în paralel și în alte puncte ale țării, a subcontractat lucrarea pe un sfert din suma adjudecată de la CJ Iași, instituție coordonată de Costel Alexe.

La începutul lunii martie 2023, Consiliul Județean Iași, prin Direcția Județeană de Drumuri și Poduri (DJDP) Iași a lansat licitația pentru proiectarea, asistența tehnică din partea proiectantului și execuția lucrărilor la podul peste pârâul Tansa de pe DJ 246. Motivația expusă a fost aceea că starea podului prezinta un nivel avansat de degradare, fiind un real pericol în fiecare zi pentru participanții la trafic. Valoarea investiției a fost de 4.645.418 lei, iar firma “agreată“ , căreia i s-a adjudecat lucrarea a fost SC C-ON TRUST ENGINEERING SRL din Bacău. Contractul a fost semnat la sfârșitul lunii mai 2023 pentru suma de 4.342.121 lei fără TVA, la care s-a adaugat TVA în valoare de 825.003 lei. Potrivit contractului, podul ar trebui predat și recepționat în cursul acestei luni, garanția acordată lucrării fiind de 15 ani.

Firma nu avea drept de execuție

Lucrarea s-a adjudecat în orb, în condițiile în care firma din Bacău nu a putut face dovada posibilității de execuție, fapt ce a încălcat din start prevederile documentației de achiziție, respectiv caietul de sarcini. Potrivit datelor , această firmă are pe statele de plată doar 13 angajați, dintre care 10 muncitori dispersați concomitent pe mai multe șantiere. Cum s-a reușit ca în aceste condiții să i se adjudece acestei firme o astfel de lucrare pe o sumă supralicitată, vom afla în rândurile care urmează.

După cum arată stadiul lucrării, această lucrare va ieși din termenul de execuție, având foarte multe neconformități. Unul dintre motive ține de o șmecherie folosită des de constructorii de duminica care stagnează lucrările până în pragul unei luni dominate de condiții atmosferice impropii pentru lucrări, de aici și cerințele de prelungire a termelor de execuție.  După ce au dimensionat malurile și au creat o cale secundară de acces, montând parapeții metalici, firma din Bacău a sistat lucrările timp de câteva săptămâni, mimând o mica forfotă pe zona de organizare de șantier. Zilele trecute, în albia viitorului pod și-a făcut apariția o coală de tablă ce se vrea a fi învelișul tubulaturii peste care va veni tablierul podului. Acest prim pas s-a datorat ajutorului primit de la firma Viacon din Brașov, care a acceptat să fie subcontractată la un sfert din preț pentru a scoate contractorul dintr-un mare rahat. Prin contractul incheiat intre SC C-ON TRUST ENGINEERING SRL  și Viacon, firma din Brașov s-a obligat să furnizeze, să transporte și să monteze structura podului, sub un sfert din suma contractată de firma din Bacău. Practic, a acoperit lucrarea contractată de SC C-ON TRUST ENGINEERING SRL cu un million de euro. Nu se cunosc date despre natura materialelor comandate de catre contractor dar, in condițiile în care beneficarul nu se va sesiza, lucru puțin probabil dat fiind numitorul comun al interesului, lucrarea executată nu va corespunde reglementărilor tehnice în vigoare și va fi afectată de vicii care ar putea diminua sau anula valoarea ori posibilitatea de utilizare, conform condițiilor normale de folosire sau celor specificate în contract. Practic, un pod bun construit temeinic în urmă cu 70 de ani, care a fost anulat în mod artificial pentru a fi refăcut, va risca să se surpe după cei 15 ani de garanție.

Bani negri pentru partid prin firme suveică controlate de PNL

Potrivit unor surse din PNL, ordinul pe unitate adresat primarilor din cele 52 de comune dirijate de PNL a fost acela de a identifica sau inventa “investiții stringente” la nivelul UAT.urilor, astfel încât, de la studiile de fezabilitate și până la execuție, aceste lucrări să fie direcționate firmelor de casă care, la rândul lor, să întoarcă un procent important din prețul lucrărilor, către partidul mamă. Bani negri pentru guvernare liberală!

Numai pe raza comunei Tansa au fost identificate și alte investiții fără noimă, cum ar fi, de exemplu, o sală a sporturilor pentru școala din comună, amplasată la 1 kilometru de unitatea de învățământ,  asta în timp ce căminul cultural se autodemolează, iar unul dintre cele mai vechi cimitire din județ, care ar trebui declarat monument de for funerar, ce adăpostește locuri de veci din perioada Războiului de Independență,  este furat cruce cu cruce, pentru a i se pierde urma și implicit, a mai șterge definitiv de pe harta județului, un obiectiv care ar putea împovara administrația locală cu prezența sa.

Primarii nu pot sa facă nimic. Cei vechi sunt prinși ombilical prin salvarea de satârul legii în cazul unor dosare penale și stau ghiocel, fiindu.le garantată o oarece imunitate politică în fața unui eventual proces, iar cei noi sunt prea papă lapte și au fost puși încă de la început să muște din fructul oprit, cum sunt primarii de la Schitu Duca, Țibănești și lista poate continua. E o mafie politică în care ordinele vin pe cale ierarhică, de la centru spre Iași și apoi se răspândește prin cotloanele județului. Toată vrăjeală asta e ca la popi, numai ca ăștia se exonerează de vină că, cică, nu au fonduri publice pe mână, de parcă ar face ei banii ăia la tiparniță. Această firmă este parte a unei întregi caracatițe create de PNL pentru a sifona banul public în favoarea unor grupuri de interese”, ne-a declarat o sursă din interiorul PNL.

După cum se poate observa din datele fiscale, firma din Bacău și-a majorat substantial cifra de afaceri în guvernarea PNL, de la 1 milion la 4 milioane lei anual.

Adormiților de la Poliția Rurală, opriți măcelul animalelor de pe șosele!

Peste acest parandărăt făcut ca la carte, după modelul patentat de PSD, firma din Bacău se mai face vinovată și de alte lucruri pe raza șantierului deschis în Tansa. După ce au invadat comuna timp de câteva zile, blocând strada principală cu o promendă de utilaje,  fără ca adormiții de la Poliția Rurală Tansa să îi dirijeze spre zona de șantier, angajații firmei sunt acuzați de săteni că le-ar fi omorât animalelele care au iesit din curti. Mai mulți localnici ne-au sesizat faptul că utilaje ale firmei  circulă peste viteza admisă prin comună și le omoară fără milă  câinii și pisicile care ajung din întâmplare pe partea carosabilă.

Reporterii AgoraPress au încercat să ia legătura cu un responsabil al acestei firme, moment în care, la capătul firului a răspuns un individ arogant care a refuzat sa se prezinte, sugerând că ar fi patronul firmei.

Reporter – “Bună ziua! Vă sunăm în legătură cu un punct de vedere referitor la niște sesizări legate de niște accidente în care au fost implicate utilajele firmei d-voastre

Reprezentant firmă – “Nu a ieșit domnule niciun utilaj de pe șantier”.

Rep. “În primul rând, nu v-am dat informații despre natura accidentelor sau despre data la care au avut loc aceste accidente. Cum de sunteți așa sigur, înainte de a vă interesa? Sunteți paznicul? Cu cine vorbim?”

Reprezentant firmă “Eu sunt patronul

Rep. “Ieri nu s-a lucrat pe șantier. Atunci, cum de sunteți atât de sigur că nu a ieșit niciun utilaj? Ați stat pe șantier toată duminica?”

Reprezentant firmă “Da, am dormit aici. Haideți, o zi bună!

Cașcaval de un million de euro pentru un infractor din Bacău

Cam așa se poartă un dialog cu un bombardier de șantier , patronul firmei SC C-ON TRUST ENGINEERING SRL din Bacău, nimeni altul decât Haucă Dan Dimitrie, un infractor reținut în anul 2006 de către DNA pentru mită. Reamintim că la momentul septembrie 2006, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea lui Haucă Dan Dimitrie, consilier juridic în cadrul AVAS la acel moment, reprezentant în judeţele Bacău şi Vrancea, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Din probele administrate de procurori a reieşit că acesta, împreună cu alți doi acoliți, au pretins şi primit suma de 75.000 euro de la o persoană denunţătoare – administrator al unei societăţi comerciale din Bucureşti – în vederea rezolvării favorabile a unei contestaţii privind o licitaţie, ocazionată de vânzarea activelor societăţii comerciale SC SOFERT SA Bacău.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here