Revin restrictiile de circulatie si de acces in locurile publice din Iasi! Angajatii Primariei, obligati sa tina „jurnale de socializare”

0
75

Incepand de maine, masurile de acces in obiectivele publice sau mijloacele de transport in comun se vor inaspiri. In ședința Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași au fost luate o serie de masuri specifice mai mult unei stari de urgenta,, decat unei stari de alerta. Astfel, incepând cu data de 24 iulie 2020, accesul publicului în spațiile interioare ale Primăriei Municipiului Iași și unităților subordonate este permis doar în limita numărului de ghișee.

În exteriorul spațiilor în care există aceste ghișee vor fi amenajate zone de așteptare, dotate cu scaune sau bănci, precum și umbrele sau corturi în vederea protejării de acțiunea directă a razelor solare sau intemperiilor. Accesul publicului în spațiile închise este permis doar după verificarea temperaturii corporale și cu mască de protecție.

Acces in tramvaie si autobuze, doar in limita locurilor pe scaune

Incepand de maine, 24 iulie, timp de 14 zile, accesul călătorilor în mijloacele de transport public este permis doar în limita locurilor pe scaune și numai cu mască de protecție.

Reprezentanții Companiei de Transport Public SA vor asigura în continuare verificarea temperaturii corporale a călătorilor. Toate mijloacele de transport public vor fi igienizate și dezinfectate atât între ture, cât și la capetele de traseu. Stațiile mijloacelor de transport public, peroanele de așteptare, tonetele și automatele de vânzare a tichetelor de călătorie vor fi dezinfectate zilnic.

 Acces in piete, in limita a 100 de persoane

Începând cu data de 24 iulie 2020, în piețele agro-alimentare din Municipiul Iași se va face dezinfecție zilnic. Accesul cumpărătorilor în piețe se va face în mod organizat, în fluxuri de intrare / ieșire, în limita a cel mult 100 de persoane în același timp, după verificarea temperaturii corporale și doar cu mască de protecție. Vânzătorii trebuie să poarte mască și mănuși de protecție, iar marfa trebuie să fie acoperită cu protecție transparentă. Fiecare tarabă trebuie să fie dotată cu materiale dezinfectante, iar servirea mărfurilor va fi făcută numai de către comercianți. Se interzice atingerea mărfurilor de către cumpărători. Persoanele care nu respectă aceste reguli vor fi evacuate.

În zonele de agrement municipale (Ștrandul Municipal, Baza de agrement Ciric și Plaja Nicolina) rămân valabile măsurile luate în deciziile precedente. Fiecare bază de agrement va avea un inspector sanitar / un polițist local, care va verifica respectarea normelor de igienă și distanțare socială în interior. La intrarea în baza de agrement fiecare persoană adultă va semna că a luat la cunoștință de prevederile regulamentului de utilizare a bazelor. În caz de nerespectare a acestor reguli, persoana respectivă va fi evacuată. Pentru minori va semna un adult însoțitor.

Circuite separate de acces in parcuri

Tot incepand cu data de 24 iulie 2020, Poliția Locală va intensifica măsurile de verificare a normelor de protecție sanitară și distanțare socială în parcurile publice. În parcurile Copou și Expoziției vor fi organizate și marcate ca atare circuite separate de intrare / ieșire, în vederea evitării aglomerației. Poliția Locală va verifica spațiile de vânzare din parcuri. Vânzătorii trebuie să poarte mască și mănuși de protecție. Orice produs servit clienților va fi înmânat învelit în șervețele de unică folosință. Responsabilii acestor spații trebuie să asigure indicatori de distanțare între clienți. Începând cu data de 24 iulie 2020, parcurile aglomerate (Copou, Expoziției, Voievozilor, Oancea și Mimoza) vor fi igienizate și dezinfectate în fiecare zilnic, între orele 0.00 și 4.00.

 Angajatii Primariei au misiune de informatori

Începând cu data de 24 iulie 2020, Direcția Fond Locativ – Serviciul Asociații Proprietari și Termo-Service SA vor relua activitatea de dezinfecție prin impregnarea cu substanțe dezinfectante a covorașelor pentru încălțăminte amplasate la intrarea în scările de bloc, pe domeniul public.

Direcția de Asistență Socială va relua și intensifica activitate de monitorizare a persoanelor aflate în carantină sau autoizolare.

Începând cu data de 24 iulie 2020, toți angajații Primăriei Municipiului Iași și unităților subordonate au obligația de a ține un jurnal personal, în care să noteze numele persoanelor cu care au intrat în contact, în vederea sprijinirii unei eventuale anchete epidemiologice.

Începând cu data de 24 iulie 2020, pe toate șantierele din Municipiul Iași, acolo unde se lucrează în echipe mai mari de trei persoane, acestea sunt obligate să poarte mască de protecție.

Pe taximetristi cine ii controleaza la botnite?

Începând cu data de 24 iulie 2020, Servicii Publice SA va relua activitatea de dezinfecție a stațiilor de taxi. (n.r. mai ramane ca cineva din Primarie si Politie sa verifice si taximetristii la botnite, care pentru aceasta categorie profesionala au deventi facultative)

Direcția Exploatare Patrimoniu și Poliția Locală Iași vor elabora un plan de măsuri pentru reluarea activităților sportive în sălile de sport, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Activitățile nu vor putea avea o durată mai mare de două ore și vor fi urmate de o pauză de două ore pentru activități de aerisire, igienizare și dezinfecție.

Totodata, Poliția Locală Iași va intensifica controalele la supermarketuri și terase, în vederea verificării respectării condițiilor de protecție sanitară și distanțare socială.

Marius GAVRILESCU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

93 − 91 =