Romanian Creative Week lansează Manifest of Now, o platformă critică de artă în spațiul public. Primul invitat, artistul Nikita Kadan, din Kiev

0
67

Organizatorii Romanian Creative Week (RCW) lansează, în cadrul celei de-a doua ediții a evenimentului programat la Palas Iași, în perioada 20 – 30 mai 2022, Manifest of Now. Este o platformă critică unde artiști invitați vor „discuta”, prin intermediul artei în spațiul public, mari teme actuale. Primul invitat este Nikita Kadan, din Kiev, Ucraina. Artistul, în vârstă de 40 de ani, a fost expus în numeroase galerii și muzee prestigioase ale lumii, fiind de două ori invitat la Bienala Internațională de Artă de la Veneția, unul dintre cele mai importante evenimente de artă din lume.
Instalația, realizată special în luna martie 2022 de Nikita Kadan, pentru Piața Unirii din Iași, a fost făcută în directă corespondență, dintr-un Kiev în stare de război, împreună cu Marlene Herberth și Elena Viziteu (Ionescu), curatoarele platformei. În aceste vremuri excepționale, lucrarea este produsă în România de meșterul german Thomas Fink, stabilit în județul Sibiu. Evenimentul de dezvăluire a instalației va coincide cu debutul Romanian Creative Week, cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești.
Născut la Kiev, în 1982, Nikita Kadan, care trăiește războiul chiar din capitala Ucrainei unde locuiește și în prezent, abordează pictura, grafica și instalațiile, adesea în colaborări interdisciplinare cu arhitecți, sociologi și activiști pentru drepturile omului. Este membru al grupării artistice REP (Revolutionary Experimental Space – Spațiu Revoluționar Experimental) și membru fondator al (Comitetului Artistic) Hudrada, un colectiv activist și curatorial.
Thomas Fink, meșterul care va produce lucrarea lui Nikita Kadan, s-a născut în sudul Germaniei, în 1990. După ce a învățat meșteșugul fierăriei în Germania, a străbătut Europa timp de cinci ani, ca și calfă călătoare, în final stabilindu-se la Sibiu. În satul Hosman, Sibiu, a preluat un atelier de fierărie tradițională, unde face obiecte funcționale, artistice și cuțite. Marea sa pasiune este utilizarea tehnicilor tradiționale în designul contemporan.
Detalii suplimentare despre Manifest of Now pot fi găsite aici: https://romaniancreativeweek.ro/sections/arts-crafts/manifest-of-now/
Despre Romanian Creative Week
Aflat la cea de-a doua ediție, Romanian Creative Week este organizat de Federația Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federație patronală reprezentativă la nivel național ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. Înființată la Iași, în 2011, FEPIC a organizat, până în prezent, peste 50 de acțiuni de promovare națională și internațională a industriilor creative românești. Parteneri în organziarea acestui amplu eveniment din capitala Moldovei sunt Palas, Primăria Municipiului Iași și Complexul Muzeal Național Moldova Iași.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 4 = 5