Romașcanu, lupul pus paznic la demolarea istoriei noastre. “NUP cultural” la 4 ani de la demolarea monumentului din Iasi, de catre speculantul Bolobita

0
63

O demolare ilegală a unui monument istoric din Iași, Casa Pogonat, comisă într-o singură zi de un prieten al primarului Mihai Chirica, cu sprijinul acestuia, nu a fost elucidată nici până azi, deși au trecut patru ani de la infama acțiune.
În tot acest timp, am făcut mai multe demersuri, în calitate de parlamentar, inclusiv o conferință de presă la fața locului, la care primarul Mihai Chirica a răspuns cu obrăznicie. Nu s-a întâmplat nimic, iar în locul clădirii ce a aparținut unui ilustre personalități a Iașului, Petru Pogonat, a continuat construcția unui bloc.
Nu doar că demolarea a fost abuzivă, dar noua construcție îi afectează și pe vecinii care s-au trezit cu o clădire înaltă într-o zonă de case.
Anul acesta am revenit asupra situației grave care se petrece pe strada Nicolae Bălcescu, la numărul 17.
I-am adresat și actualului ministru al Culturii, Lucian Romașcanu, o interpelare încă din februarie pe subiect, la care am atașat o sesizare a cetățeanului care locuiește alături de blocul construit ilegal peste casa veche de 150 de ani ce a aparținut familiei regretatei artiste Margareta Pogonat.
Ministrul nu s-a sinchisit să răspundă. Am revenit în aprilie cu o nouă interpelare în care îi ceream încă o dată să declanșeze cât mai curând posibil un control pentru lămurirea aspectelor legale cu privire cu acel abuz petrecut la Iași în 2018.
În trista tradiție a miniștrilor care teoretic ar trebui să aibă grijă de patrimoniul cultural și istoric al României, dar de fapt îl disprețuiesc, Lucian Romașcanu a continuat să ignore pe toată lumea.
Casa familiei Pogonat a fost demolată într-o zi prin schimbarea din pix a realității, modificarea adresei astfel încât să pară că se dărâmă un imobil oarecare, ridicat în perioada comunistă. Așa -zisul investitor a avut un aviz abuziv al Direcției Județene de Cultură Iași, dar mai ales susținerea primarului Mihai Chirica, mare iubitor de mafioți imobiliari, omul care urăște tot ce stă în calea îmbogățirii sale, fie că e monument istoric sau spațiu verde.
Constat că Lucian Romașcanu merge pe o linie similară: este paznicul demolării istoriei noastre și nu respectă legea care îi cere să răspundă la interpelările parlamentarilor.
Oamenii care au ghinionul să locuiască lângă blocul ridicat ilegal sunt disperați. Își caută de patru ani dreptatea. Degeaba. Nici măcar Ministerul Culturii, care, repet, ar trebui să protejeze patrimoniul, nu vrea să lămurească situația controversată, nu vrea să identifice oficial vinovații. Deși ei sunt deja cunoscuți. Nici măcar Ministerul Culturii nu vrea să respecte legea.
Lucian Romașcanu intră astfel în lungul și trist lanț al complicității de la nivel înalt – nu am uitat că recent PNL a vrut să modifice legea patrimoniului pentru a face mai ușoară demolarea clădirilor importante, o complicitate la o crimă culturală.
Menține în funcție persoane care în loc să protejeze patrimoniul se prind în hora demolării cu cei mai însetați de profit barbari imobiliari ai Iașului, care au fost și vedetele botezului copilului lui Mihai Chirica, unde au donat doar 180.000 euro primarului.
Ce speranțe să-și mai facă cetățenii că instituțiile statului îi ascultă și îi protejează dacă inclusiv un senator al României este ignorat de ministrul Culturii? Rușinos. Doar că Lucian Romașcanu nu știe nici măcar ce e aceea rușine.
Marius BODEA – senator USR de Iaşi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

57 − = 49