Ruleta ruseasca printre camioane. Un nou caz Popas Pacurari. DRDP Iasi arunca sub rotile masinilor mii de vieti la rond Antibiotice

0
66

O aberatie care a devenit normalitate pentru mii de beneficiari ai transportului public de calatori din Iasi se petrece de mai bine de 3 ani in zona Antibiotice. Pentru a ajunge in oras, cei cativa mii de riverani din zona, dar si angajati ai firmelor care desfasoara activitati peste drum de Fabrica de Antibiotice, se imbarca in sens invers, respectiv spre Metro. Aceasta situatie este cauzata de faptul ca in zona nu exista o trecere de pietoni care sa le confere siguranta ajungerii in bune conditii in statia de imbarcare dispusa pe sensul spre oras, peste Drumul European 585.

Ma uit peste strada cum pierd de fiecare data autobuzul cu care ar trebui sa merg spre Iasi, dar nu am ce face. La traficul care este pe drumul european, mai ales ca multi vin cu viteza pe coama si nu au vizibilitate, nu imi permit sa imi risc viata. Astept autobuzul care merge spre Metro si apoi ma intorc cu el spre oras. Pierd cam vreo jumate de ora- 45 de minute, in fiecare zi, timp pe care l-as fi putut economisi daca cineva ar fi facut aici o trecere de pietoni”, ne-a spus Lenuta Boiciuc, o ieseanca care locuieste in zona.

Instinctul de conservare al interlocutoarei noastre nu este, insa, unanim valabil. Localnici grabiti sa ajunga la munca, prefera sa-si arunce ochii in stanga si-n dreapta si sa isi puna increderea in agerimea picioarelor.

Cei mai multi dintre riveranii din zona se uita neputinciosi la autobuzul care circula spre oras, fiind nevoiti sa urce intr-un autobuz care circula in sens invers

DRDP schimba obiectul de activitate al Fabricii de Antibiotice

Autoritatile nu sunt straine de aceasta situatie, dar tergiverseaza aplicarea unui marcaj rutier de mai bine de 3 ani, pe motive hilare si in acelasi timp confortabile, pana la prima tragedie care ii va urni din birouri.

La DRDP, toti directorii erau in concediu. Motivand oarecum insistenta de a obtine un punct de vedere, am fost directionati catre seful Biroului Intretinere Drumuri, a carei arie de competente a fost depasita, acesta directionandu-ne catre Biroul Siguranta Circulatiei, la inspectorul Dan Siminiceanu.

Acolo este un sens giratoiu si cu trecere pentru pietoni, in fata portii II de la Antibiotice, numai ca este obiectivul Antibioticelor. Ulterior, cei de la Antibiotice au venit cu solicitarea de a face un alt sens giratoriu cu trecere la intrarea principala. Dumnealor si-au luat angajamentul ca amenajeaza zona de intrare in societate cu un sens giratoriu si o trecere pentru pietoni. Nu stiu in ce stadiu sunt cu documentatia si cu aprobarile. Discutia era sa amanjeze sensul giratoriu intre cele doua porti si sa ofere un acces in siguranta. Giratia era gandita initial sa fie undeva la jumatatea dintre cele doua porti, iar trecerea pentru pietoni sa fie pe una din bretelele giratiei”, ne-a declarat şeful Biroului de siguranţa circulaţiei din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi.

Intalniri fara leac, lefuri pe de-a moaca si pietoni cascadori

Vasile Chebac, fost comisar-sef al Garzii Financiare din Iasi, actualmente sef al Directiei Comerciale si Logistica din cadrul SC Antibiotice SA, sustine, mai voalat, ca cei de la Drumuri ar avea nevoie de niste pastile…e memorie.

 “La ultima intalnire nu am fost chemat la Prefectura. Stiu ca a fost o intalnire la care au venit cei de la Directia Nationala de Drumuri si Poduri, Politia, Primaria Iasi, Primaria Valea Lupului. Cei de la Valea Lupului si cei de la fabrica au facut ca sa se monteze acele cocoase, sei de magar, pe toata lungimea. Impreuna cu Primaria, cu domnul Tomorug, am realizat acea trecere de pietoni de aproape 100.000 de lei, la Popas Pacurari. Din momentul ala, spre fericirea noastra, nu mai este niciun accident.

Aici, presandu-i pe astia de la Drumurile Nationale, am reusit si am facut aceasta zona de intoarcere, la poarta 2. Da, noi am venit cu nota de fundamentare la domnul Laicu ca nu are cum sa inchida drumul si accesul la fabrica. Am venit cu un studiu de fezabilitate, avem atatea masini care intra in fabrica, atatia solventi, atatea substante, avem productie de facut, materie prima, masini care intra cu livrari de produse, deci nu-i asa usor cand vorbim de o fabrica. Fereasca Dumnezeu, daca aveam nevoie de interventia pompierilor? Si astfel, domnul Laicu, impreuna cu cei de la primarie, au facut zona de intoarcere.

De vreo 3 ani de zile, de cand este pus in program, nu s-a mai miscat nimic. Proiectul nostru a fost facut, platit, pentru a realiza sensul giratoriu si toti si-au declinat raspunderea, au zis sa-l faca Antibioticele. Dar noi nu putem sa investim in sosea pe drumul national care este in administrarea lor. Am facut solicitare la Primaria Valea Lupului si la domnul Tomorug sa treaca Drumul European in administrarea Primariei, dar au zis ca nu se poate. Nu s-a intamplat nimic”, a declarat directorul comercial al Fabricii de Antibiotice.

Potrivit acestuia, dupa ultima discutie la care au fost invitati si reprezentantii fabricii, concluzia a fost ca trebuia sa fie adoptata hotarare de consiliu local prin care drumul pe portiunea DN28 sa fie trecut in patrimoniul consiliului, pe perioada temporara, atat cat sa poata fi bugetata investitia in cauza, respectiv amenadare unui sens giratoriu si a unei treceri de pietoni, dar…nu s-a mai concretizat nimic.

Conluzia amara a acestui caz este, ca si in alte spete vitale pentru siguranta populatiei, aceea a unei imense ineficiente institutionale. O institutie deconcentrata, cu doi directori executivi in functie, din care la momentul acestui material toti se aflau in concedii, nu este in stare sa marcheze o biata trecere de pietoni pe parcursul a trei ani de zile, nemaivorbind de o pasarela care ar fi eliminat eventuale blocaje rutiere la intrarea in oras.

Radu SEICARU 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 1 =