S-a schimbat Legea pensiilor!. Vezi cine are de castigat!

0
62

Începând de duminică, s-a schimbat legea pensiilor. Principala modificare vizează modul de la calcul al pensiei celor care aleg pensionarea anticipată parţială.
Pensia anticipată parţială va fi mai mare decât în prezent, potrivit prevederilor Legii 142/2016, care modifică legea privind sistemul unitar de pensii publice, nr. 263/2010, lege care a apărut în Monitorul Oficial joi şi care va intra în vigoare duminică, 17 iulie, scrie site-ul economica.net. Această modificare legislativă duce la majorarea sumei cuvenite drept pensie anticipată.
Conform noului act normativ, cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform unui tabel ce face parte integrantă din noua prevedere legală. Procentele de “penalizare” variază între 0,5 şi 0.15 la sută pe lună, în funcţie de stagiul de cotizare.
Legea veche prevedea o penalitate unică, care nu ţinea cont de stagiul suplimentar de cotizare şi care era mai mare decât valorile care au intrat în vigoare duminică.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here