Kaufland, pericol public! Clienti contaminati cu bacterii din fructe si legume, pe filiera furnizorilor fantoma agreati de Kaufland

0
153

Imediat dupa recentul scandal al retragerii de pe piata a legumelor congelate pline cu virusi, care au omorat persoane in toata Europa, au inceput sa apara si motivele care au condus la aceasta situatie. Un producator din Bucuresti, Neagu Nicusor Ninel, sustine ca cea mai importanta cauza a produselor virusate este data de furnizori tip fantoma, neautorizati, care practica preturi foarte mici, lucrand in economia neagra.
Situatia este mult mai grava cu privire la comportamentul ilegal al Kaufland, in sensul ca 80 la suta din furnizorii de legume fructe sunt firme tip fantoma din punct de vedere al respectarii conditiilor de functionare fata de siguranta si sanatatea alimentara. Kaufland cunoaste acest lucru, fiind notificat anul trecut, in august, dar nu s-a luat nicio masura. ANSVSA si OPC cunosc situatia, dar musamalizeaza problema, iar Kaufland face profit pe sanatatea romanilor”, a declarat Neagu Ninel pentru AgoraPress.

Furnizori de bombe biologice

Fiind un fin cunoscator al operatiunilor derulate de catre Kaufland pe linia intrarilor de legume-fructe, producatorul a identificat mai multe “elemente ilegale in comportamentul Kaufland”.
Kaufland incurajeaza concurenta neloiala, incalcand Legea Concurentei, cumparand legume de la firme intermediare neinregistrate ANSVSA. Camioanele cu care se aprovizioneaza nu sant autorizate ANSVSA pentru transportul legumelor si fructelor. In procedura HACCP a Kaufland lipseste partea cu ” legumele se achizitioneaza doar de la societati inregistrate ANSVSA”. Asa s- a intamplat de curand cu situatia legumelor congelate pline de virusi. Aceste legume au venit pe filiera tip fantoma, adica societati neinregistrate ANSVSA. O astfel de societate care livreaza legume fructe la Kaufland, realizand anul trecut o cifra de afaceri de peste 1 milion de euro este SC DEIB SERVICES SRL. Aceasta societate, functioneaza fara punct de lucru inregistrat ANSVSA si fara ca macar sa aibe in obiectul de activitate principal sau secundar comert cu ridicata legume fructe.. Adevarul este ca DEIB nu va putea face niciodata dovada respectarii legislatiei Ordin ANSVSA 111/2008, avand implementat un sistem de Control al Calitatii HACCP. Nu va putea sa dovedeasca cu documente justificative faptul ca legumele din Polonia care au ajuns la Bucuresti au fost depozitate si sortate intr-un depozit integistrat ANSVSA apoi au fost incarcate in camioane si transportate inapoi la Turda sau Ploiesti. Probabil ca firma care a inregistrat depozitul ANSVSA care are “contract de prestari servicii cu DEIB” mai are contracte incheiate cu alte 200 de societati de tip fantoma precum DEIB”, a mai spus Neagu Nicusor Ninel.
Reactie tardiva
Fata de aceasta situatie, Kaufland nici macar nu si-a cerut scuze fata de clienti, ci doar le-a sugerat ca ar fi bine sa returneze fructele și legumele congelate, de frica bacteriei listeria. Printre produsele vizate se afla căpșunile congelate, vișinele, mazărea, fasolea şi amestecul mexican de legume cumpărate. “Este doar o măsură de precauție, nu inseamna ca mancarea este contaminata“, au precizat reprezentanţii Kaufland. De altfel, mai multe produse congelate retrase au fost deja din magazinele din România, după cazurile de contaminare cu listeria în Europa. Simptomele sunt asemănătoare gripei, dar dacă bacteria pătrunde în sistemul nervos poate provoca stări confuze, convulsii şi pierderea echilibrului. Află ce este bacteria listeria si care sunt simptomele bolii listerioza, pe care o provoacă aceasta, mai ales că produsele congelate infectate cu Listeria sunt periculoase pentru gravide. Bacteria e rezistentă și la temperaturi scăzute.
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here