Salarii în afara legii la Socola! Directorul medical avea venituri de două ori mai mari decât fostul manager, Bogdan Șaramet

0
89

Un fost subaltern al fostului director de la Spitalul Socola, Bogdan Șaramet, obținea venituri duble față de șeful său.  Directorul medical al unității a încasat în mod nejustificat, peste 20 de mii de euro din activitatea medicală de gardă, în condițiile în care aceasta a fost anulată la momentul numirii în funcția de conducere. Potrivit listelor de gărzi, Raluca Prepeliță a muncit și 25 de ore din cele 24 ale unei zile.  Este un nou caz, cât se poate de relevant, de fraudare a banului public și prestarea unei munci la negru în cea mai mare unitate psihiatrică din Moldova

În sistemul public se câștigă extrem de mulți bani, mare parte dintre ei la negru sau ascunși din declarațiile de avere. O demonstrează și cazul prezentat mai jos. Raluca Prepeliță, directorul medical al Institutului de Psihiatrie Socola din Iași, continuă să ascundă sursa veniturilor încasate de la unitatea medicală la care lucrează, prin completarea eronată a declarației de avere. Daca fostul manager, Adrian Bogdan Șaramet, a declarat venituri de 167.760 lei în anul 2020, Prepeliță a declarat venituri de 303.964 lei.

Rețeta prin care se poate ca în sistemul public, un subaltern să încaseze de aproape două ori mai mult ca superiorul său este una simplă. Pentru Raluca Prepeliță, soția juristului Institutului de Psihiatrie Socola, are două contracte – unul de medic și un altul de gărzi cu Institutul de Psihiatrie Socola, doar că a omis să treacă veniturile separate în declarația de avere. Conform ordinului de ministru nr. 496 din 31.05.2021, aflăm că pentru funcția de director medical,  Raluca Prepeliță este remunerată cu suma de 15.926 lei / lună, de unde rezultă că într-un an putea încasa maxim 191.112 lei, iar pentru contractul de gărzi a încasat peste 115.000 lei în anul 2020.

Tertipul prin care Prepeliță a fentat legea

Pentru a putea desfășura gărzi în afara fișei postului de director medical interimar, dr. Raluca Ioana Prepeliță a apelat la un tertip juridic sau la un sofism specialitatea soțului său, juristul Corneliu Prepeliță. A suspendat doar contractul de muncă de medic și nu și cel de gărzi, doar că legea  suspendă de drept contractele de munca la numirea în functie, conform Art.35 din Codul Muncii.

Conform art. 35 din Codul Muncii, articol care face referire la cumulul de funcții, orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea. Fac excepție  situațiile în care prin lege sunt prevăzute incompatibilități pentru cumulul unor functii.  

Mai mult, Art 181, aliniatul 6 din Legea Sanatatii 95/2006 republicată contrazice declarația de avere a dr. Raluca Ioana Prepeliță, enunțul acestuia făcând referire la faptul că, contractul individual de muncă sau al persoanelor angajate în unitățile sanitare publice care ocupă funcții de conducere specifice comitetului director se suspendă de drept pe perioada exercitării mandatului.

Având în vedere faptul că începând cu data de 24.11.2020, dr. Raluca Ioana Prepeliță a ost numită director medical interimar și având în vedere art 180, aliniatul 6, aceasta a încasat peste 115. 000 lei din gărzi, în condițiile în care contractul acesteia a fost suspendat de drept odată cu numirea în funcția de director medical interimar.

Doctorul care muncește 25 de ore din 24

Conform listei de gărzi a Institutului de Psihiatrie Socola Iași, publicată pe site-ul DSP Iași, se observă că dr. Raluca Ioana Prepeliță va avea garda pe 27 iulie cât și p 29 iulie. În condițiile în care activitatea de director medical este o activitate de 7 ore pe zi, iar garda are 18 ore, rezultă că Raluca Prepeliță  a muncit câte 25 de ore din cele 24 ale fiecărei zile de 27 și respectiv 29 iulie.

În cazul doamnei Prepeliță este vorba de fraudă cu bani publici și prestarea muncii la negru, având în vedere că are contractul de muncă suspendat”, susțin surse din cadrul spitalului.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here