Săptămâna filmelor de Oscar la Cinema Ateneu

0
94

Începe Săptămâna filmelor de Oscar la Cinema Ateneu, o săptămână plină cu filme multipremiate și apreciate internațional. În perioada 26 februarie – 4 martie vizionăm 7 filme de Oscar, dintre cele mai bune lungmetraje.

Despre trup și suflet, o poveste de dragoste atipică, între doi introvertiți care descoperă, printr-o întâmplare, că au același vis în fiecare noapte, este prima peliculă a acestei serii. Urmează povestea marelui fizician care a sfidat moartea și și-a construit propriul destin, Stephen Hawking în drama The theory of everything / Teoria întregului.

Rămânem pe linia poveștilor despre demnitatea umană și vizionăm filmul Una mujer fantásticaO femeie fantastică în care regizorul Sebastián Lelio vorbește despre lupta pentru dreptul de a fi tu însuți.

Un film cu o greutate și o forță impresionante este Ziua decisivă – Darkest Hour, un film despre curaj în chipul lui Winston Churchill. Nominalizat de 6 ori la Oscar, Ziua decisivă este lecția care te învață că trebuie să înveți din greșelile trecutului pentru a nu le repeta în prezent.

Tot un aer sobru regăsim și în filmul Firul Fantomă, povestea celebrului designer Reynolds Woodcock, o capodoperă dramatică regizată de Paul Thomas Anderson care cumulează 32 premii câștigate și 86 de nominalizări.

Vizionăm, apoi filmul „The Square” – Pătratul, descris de regizorul Ruben Östlund ca fiind „un proiect de artă care abordează încrederea în societate și explorează necesitatea de a reevalua valorile noastre sociale actuale”.

Săptămâna filmelor de Oscar va fi încheiată cu filmul „În lumina lunii” – Moonlight, o poveste atemporală despre legături umane și descoperirea de sine, distins la Oscar cu 3 premii și 5 nominalizări.

Filmele vor putea fi vizionate conform programului, astfel:

26 februarie 2018

Ora 18.00 – „On Body and Soul” – Despre trup și suflet – (regia Ildikó Enyedi) – Interzis minorilor sub 18 ani

Ora 20.00 – “The Theory of Everything” – Teoria întregului (regia James Marsh) – AP 12

28 februarie 2018

Ora 18.00 – “Una mujer fantástica” – O femeie fantastică – (regia Sebastián Lelio) – Nerecomandat sub 15 ani

Ora 20.00 – “Darkest Hour” – Ziua decisivă – (regia Joe Wright) – AG

2 martie 2018

Ora 18.00 – “Phantom Thread” – Firul fantomă – (regia Paul Thomas Anderson) – AP 12

Ora 20.30 – “The Square” – Pătratul – (regia Ruben Östlund) – Nerecomandat sub 15 ani

4 martie 2018

Ora 15.00 – “Moonlight” – În lumina lunii – (regia Barry Jenkins) – Nerecomandat sub 15 ani

„On Body and Soul” – Despre trup și suflet

Pentru subiectul inedit care face povestea filmului, „Despre trup și suflet” a fost nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film străin al anului, al cărui câștigător va fi anunțat pe 4 martie 2018.

„Despre trup și suflet” este o poveste de dragoste atipică, între doi introvertiți care descoperă, printr-o întâmplare, că au același vis în fiecare noapte.

Directorul unui abator o priveşte cu suspiciune pe Maria, noul inspector al calităţii trimis de autorităţi. E drăguţă, dar prea politicoasă, şi este cam exigentă cu evaluarea cărnii. În timpul unor interviuri de evaluare, o psiholoagă descoperă că cei doi au vise recurente identice. Amândoi sunt jenaţi de ce implică această descoperire, ca doi introvertiţi care nu ştiu nimic unul despre celălalt în afara activităţii profesionale. Cum pot ei accepta această coincidenţă stranie? Ce înseamnă ea?

„Ideea principală a filmului mi-a venit pur şi simplu într-un moment: ce-ar fi dacă, într-o bună zi, ai întâlni pe cineva care noaptea visează aceleaşi vise ca tine? Ce ai face? Ai fi entuziasmat? Ai fi speriat? Te-ai amuza? Sau mai degrabă ar fi ceva intruziv? Sau poate romantic? Situaţiile care funcţionează ca un motor sunt ideale pentru un film. Situaţii care creează întrebări la care vrei foarte mult să obţii răspunsuri, care apoi creează noi întrebări: dacă depăşeşti şocul, ce ai face cu această informaţie? Ţi-ai pune sufletul pe tavă pentru această altă persoană? Dar dacă nu eşti deloc o persoană romantică? Dacă te cutremuri la gândul acestor prostii ezoterice? Dacă ai probleme în a-ţi gestiona emoţiile? Cum ai putea da ochii cu acest străin a doua zi după ce v-aţi împărtăşit delicatele vise?”, a explicat regizoarea Ildikó Enyedi.

La Berlinale, acolo unde „Despre trup și suflet” a fost primit cu entuziasm atât de către presă și juriu, cât și de către public, filmul a fost premiat cu 4 trofee: Ursul de Aur pentru cel mai bun film, Mențiunea specială a juriului ecumenic pentru un film din competiție, Premiul FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film) pentru cel mai bun film din competiție și Premiul cititorilor cinefili ai Berliner Morgenpost.

Chiar înainte de a anunța marele căștigător al Ursului de Aur la Berlinale 2017, președintele juriului din acest an, Paul Verhoeven, a declarat publicului că „On Body and Soul” este un film despre „doi oameni conectați într-un mod uimitor. Juriul s-a îndrăgostit de acest film nu doar pentru măiestria cu care este făcut, ci, mai ales, pentru că ne amintește de un cuvânt pe care îl folosim cu prea mare ușurință în ziua de azi: compasiunea”.

„The Theory of Everything” – Teoria întregului

Regia: James Marsh

Cu: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Tom Prior

Gen: biografie, dramă, romantic

Durată: 123 minute

Marele fizician Stephen Hawking a sfidat moartea, iar regizorul James Marsh a pus pe ecran uimitoarea sa poveste de viață. Interpretarea sa de către Eddie Redmayne i-a adus actorului, la Oscarul din 2015,  premiul pentru Cel mai bun actor într-un rol principal. „Redmayne se cufundă atât de deplin în personalitatea ieşită din comun a fizicianului Stephen Hawking încât publicul uită că e vorba de un actor în film”, a spus Tom O’Neil de la GoldDerby.com.

Lungmetrajul a mai fost nominalizat de 4 ori la Oscar pentru Cel mai bun film, Cea mai bună actriță în rol principal, Cel mai bun scenariu adaptat, Cea mai bună coloană sonoră. Acestora li se alătură 2 premii și 2 nominalizări la Globul de Aur, 3 premii și 3 nominalizări la premiile BAFTA.

The Theory of Everything / Teoria întregului descrie relația dintre Hawking (Eddie Redmayne) și soția sa, Jane (Felicity Jones). Cei doi s-au cunoscut pe când erau studenți la Cambridge în anii ’60, exact în vremea în care viitorul mare om de știință începea să sufere consecințele afecțiunii care l-a paralizat, forțându-l să trăiască într-un scaun cu rotile și să se exprime cu ajutorul unui computer sofisticat, conceput special pentru el de către un prieten.

Filmul e o lecție de perseverență, despre luptă și înfăptuirea propriului destin. Această biografie în imagini aduce în fața spectatorului nu doar o poveste de dragoste, ci și drama unui diagnostic crud, viata unui tânăr care dorește să învețe și problemele cu care se confruntă. 

Jocul de scenă excepțional al lui Eddie Redmayne, emoțiile transmise într-un mod atât de puternic prin interpretarea sa fac simplu de înțeles motivul pentru care actorul a câștigat premiul pentru Cel mai bun actor: „Dacă Oscarurile vorbesc, mai presus de orice, despre îmbrăţişări dăruite, atunci membrii Academiei de Film e de înțeles de ce l-au perceput pe Redmayne ca irezistibil”, au spus editorii The Hollywood Reporter.

Criticul de film Scott Feinberg spune despre această reușită: „De ce cred în Theory…? Ca fapt divers, puţine filme au mai bifat la atâtea categorii: e britanic. E de epocă. E biografic. E despre persoane cu handicap. E despre o soţie iubitoare. Etc. Mai mult, jocul este ieşit din comun: actorii sunt omniprezenţi (şi sunt la fel de impresionanţi şi în viaţa reală, nu numai pe marele ecran) şi, poate cel mai la obiect, filmul se încheie cu o scenă puternică şi emoţionantă, iar publicul cu asta va rămâne. Cu Stephen Hawking , celebrul fizician care a inspirat subiectul, promovând el însuşi Theory…. şi cu jocul solid al lui Eddie Redmayne”.

„Una mujer fantástica” – O femeie fantastică

 

Una mujer fantástica, o poveste despre demnitate, despre sfidare a primit o nominalizare la Oscar pentru Cel mai bun film străin. Filmul a mai obținut o nominalizare la Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin, 3 premii și o nominalizare la Berlin.

Regizorul Sebastián Lelio pune a în scenă o poveste despre lupta pentru dreptul de a fi tu însuți, lucru pe care îl conturează prin intermediul pesonajelor  Marina (Daniela Vega) și Orlando (Francisco Reyes), doi îngrăgostiți ce își planifică viitorul împreună. Marina este o tânără chelneriţă şi cântăreaţă aspirantă. E îndrăgostită de Orlando, un bărbat cu două decenii mai în vârstă. Orlando moare pe neaşteptate şi, în loc să-şi plângă iubitul, Marina trebuie să înfrunte suspiciuni. Familia lui nu are încredere în ea. O poliţistă investighează dacă nu cumva a fost implicată în moartea lui Orlando. Fosta lui soţie îi interzice să vină la înmormântare. Marina este o femeie transexuală şi pentru rudele lui Orlando identitatea ei sexuală este o aberaţie, o perversiune. Marina trebuie să lupte pentru a putea fi ea însăşi.

Fiind o femeie transexuală, Marina se luptă cu aceleaşi forţe cu care s-a luptat o viaţă pentru a deveni femeia care este acum – o persoană complexă, puternică, directă… fantastică. Actrița Daniela Vega, care face un tur de forță actoricească, este la rândul ei o persoană transsexuală și a declarat într-un interviu despre rolul său în filmul „O femeie fantastică” următoarele:  „A fost, de departe, unul dintre cele mai dificile lucruri pe care le-am făcut în viața mea. A fost un rol foarte complex, la un nivel emoțional, din cauza modului în care am început să intru mai adânc în rol și a felului în care am început să îmi convertesc toate emoțiile pentru a da personajului o viață proprie. Pe de altă parte, a fost una dintre cele mai minunate experiențe: a fost o onoare extraordinară să fiu regizată de Sebastian, pe care îl admir foarte mult”.

„Ziua decisivă” – Darkest Hour – PREMIERĂ – AG

 

Ziua decisivă, un film cu greutate și o forță impresionante care vorbește despre curaj. Lungmetrajul este de 6 ori nominalizări la Oscar pentru Cel mai bun film, Cel mai bun actor în rol principal (Gary Oldman), Cea mai bună imagine, Cel mai bun machiaj, Cea mai bună scenografie, Cele mai bune costume.

Deși a avut premiera mondială în 2017, filmul are deja 27 de premii câștigate și 52 de nominalizări, dintre care un premiu la Globul de Aur, USA 2018 pentru Cea mai bună performanță a unui actor într-o dramă, obținut de actorul principal, Gary Oldman.

Drama pune sub lupă deciziile importante și curajoase făcute de Winston Churchill care au schimbat cursul istoriei.

La începutul celui de-al doilea război mondial, când capitularea Franței era iminentă, Marea Britanie are de luat o decizie care va schimba soarta acestui război. Fiindcă forțele naziste păreau de neoprit, iar armata aliată era încolțită pe plajele din Dunkirk, soarta Europei occidentale se află în mâinile nou-numitului prim-ministru britanic, Winston Churchill (interpretat de Gary Oldman). Acesta duce o luptă pe două fronturi – pe cel intern, trebuie să facă față mașinațiunilor rivalilor săi politici, iar pe plan extern are de luat decizia de a duce negocieri de armistițiu cu Hitler, salvând, astfel, națiunea britanică de costul unui război, sau de a merge înainte cu războiul, deși acesta pare deja pierdut.

Regizat de Joe Wright, filmul este povestea dramatică și impresionantă a celor patru săptămâni din 1940, în care curajul lui Churchill de a-și asuma poziția de lider adevărat a schimbat cursul istoriei lumii.

„Firul fantomă” – Phantom Thread – AP 12

 

Firul fantomă, un film despre marele designer Reynolds Woodcock este de 6 ori nominalizări la Oscar, pentru categoriile Cel mai bun film, Cea mai bună regie, Cel mai bun actor în rol principal (Daniel Day Lewis), Cea mai bună actriță în rol secundar (Lesley Manville), Cele mai bune costume, Cea mai bună coloană sonoră originală.

Aceste nominalizări se alătură celor de la Globurile de Aur – categoriile Cel mai bun

actor, Cea mai bună coloană sonoră originală, și celor de la premiile BAFTACel mai

bun actor în rol principal, Cea mai bună actriță în rol secundar, Cele mai bune

costume, Cea mai bună coloană sonoră originală.

Această capodoperă dramatică regizată de Paul Thomas Anderson cumulează 32 premii câștigate și 86 de nominalizări.

Amplasat în Londra elegantă a anilor ’50, FIRUL FANTOMĂ este povestea celebrului Designer Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis), și a surorii sale, Cyril (Lesley Manville), care domină lumea modei britanice, îmbrăcând familia regală, staruri de cinema, moștenitoare bogate, aristocrate, debutante și doamne din lumea bună în stilul distinct al casei de modă Woodcock. Prin viața lui Reynolds Woodcock, burlac convins, se perindă femei care îi aduc inspirație și îi oferă companie, asta, până în ziua când acesta o cunoaște pe Alma (Vicky Krieps), o femeie tânără și cu o voință puternică. Alma devine rapid o prezență constantă în viața lui, ca iubită și muză artistică. Dar Reynolds își dă seama că existența lui, până atunci perfect planificată și mereu ținută sub control strict, va fi bulversată de dragostea pe care i-o poartă acestei femei.

Cu acest nou film, Paul Thomas Anderson dă viață unui portret dublu, atât al artistului aflat la o experiență nouă și extrem de creativă, cât și al femeii care face ca lumea acestuia să meargă înainte.

„The Square” – Pătratu

Onominalizare la Oscar pentru Cel mai bun film străin, o nominalizare la Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin, 2 premii la Cannes: Palme D’or și Premiul Vulcan pentru realizări în domeniul tehnic, 6 premii la Academia Europeană de Film pentru Cel mai bun film, Cel mai bun actor (Claes Bang), Cel mai bun scenograf, Cel mai bun regizor (Ruben Östlund), Cel mai bun scenarist, comedia europeană a anului.

„The Square este un proiect de artă care abordează încrederea în societate și explorează necesitatea de a reevalua valorile noastre sociale actuale”, spune regizorul Ruben Östlund.

Christian este un respectat curator al unui muzeu de artă contemporană. Divorțat, dar tată devotat a doi copii, conduce o mașină electrică și sprijină cauze nobile. Expoziția sa, The Square / Pătratul, este o instalație care invită trecătorii să mediteze la altruism și la responsabilitatea pe care o au ca ființe umane. Uneori, însă, este dificil să trăiești conform propriilor tale principii: răspunsul prostesc al lui Christian la furtul telefonului său îl aruncă într-o serie de situații jenante. Între timp, agenția de PR a muzeului creează o campanie neașteptată pentru The Square. Feedbackul este copleșitor și îl aruncă atât pe Christian, cât și muzeul, într-o criză existențială.

„Cu aceste gânduri în minte, eu şi Kalle Boman am dezvoltat ideea filmului The Square, un proiect de artă care abordează încrederea în societate și explorează necesitatea de a reevalua valorile noastre sociale actuale”, a precizat regizorul.

„The Square este un loc al valorilor umanitare, bazându-se pe etica reciprocității care apare în aproape fiecare religie (Regula de aur: Faceți-le altora așa cum ați face pentru voi), precum și în Declarația Universală a Drepturilor Omului („Toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și drepturi, sunt înzestrate cu rațiune și conștiință și trebuie să acționeze unul față de celălalt într-un spirit al fraternităţii”)”, a concluzionat Ruben Östlund.

„Moonlight” – În lumina lunii

Regia: Barry Jenkins

Cu: Shariff Earp, Naomie Harris, Mahershala Ali,Janelle Monáe, Alex R. Hibbert

Gen: dramă

Durată: 111 minute

„Moonlight” / În lumina lunii  ajunge la Oscar cu 3 premii pentru Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu adaptat, Cel mai bun actor în rol secundar și 5 nominalizări Cel mai bun montaj, Cea mai bună actriță în rol secundar, Cea mai bună imagine, Cel mai bun regizor, Cea mai bună coloană sonoră.

Filmul a mai obținut un premiu la Globul de Aur pentru Cel mai bun film, 5 nominalizări, și 4 nominalizări la premiile BAFTA.

 În lumina lunii / Moonlight urmărește un tânăr american de culoare, din copilărie și până la maturitate, în timp ce se străduiește să-și găsească sensul în lume. Fiu al unei mame dependente de heroină, viața lui Chiron e marcată de abuzuri din partea celor din jur, iar întreaga sa viață se află în postura de victimă.

Povestea atemporală despre legături umane și descoperirea de sine conturează un portret dinamic al vieții contemporane afro-americane și o intensă meditație personală și poetică asupra identității, familiei, prieteniei și dragostei.

Premiile Oscar (Premiile Academiei Americane de film) sunt decernate anual încă din anul 1929 (16 mai 1929 – prima decernare) pentru excelență în domeniul realizărilor cinematografice și reprezintă cel mai prestigios premiu din cinematografie, urmat de Globul de Aur.

Biletele sunt puse în vânzare la prețul unic de 12 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul  www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului din Iași, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului. Ochelarii 3D sunt incluși în prețul biletului.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here