Sărbătorile Iasului debuteaza astazi cu „Student Bazaar Coolture” , in cortul gigant de la UMF

0
75

Partea centrală a celei de-a XXIV-a ediţii a Sărbătorilor Iaşului, organizate anual în luna octombrie de Primăria Municipiului Iaşi, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi alţi parteneri instituţionali, debutează în fortă astazi, 8 octombrie 2015, sub semnele generoase ale diversitătii, tineretii si parteneriatului instituțional și de suflet cu orașele Cernăuți și Chișinău.
În perioada 8 – 14 octombrie 2015, în Piaţa Naţiunilor (UMF Iași) va fi organizată „Student Bazaar Coolture”, o serie de evenimente dedicate publicului pasionat de multidiversitate în cultură şi gastronomie. „Student Bazaar Coolture” presupune un spațiu inedit amenajat pentru a stimula interacțiunea locuitorilor Iașului cu studenții români şi străini. Va fi amplasat un cort profesional de 1.600 mp (40 x 40 m) în care se vor amenaja o scenă cu sunet şi lumini, dotată cu ecran de videoproiecție de mari dimensiuni (60 mp și sunet de 60.000 wați), spaţii de prezentare, degustare şi vânzare de mâncăruri şi băuturi din diverse colţuri ale lumii, podium cu scaune pentru public, 1.500 de locuri la mese și numeroase alte facilități.
Organizatorii promit ieșenilor și tuturor celor care ne vizitează orașul 7 zile de distracție și specialități culinare (din bucătaria mexicană, libaneză, thailandeză, grecească, chinezească, austriacă, italiană și românească), peste 20 de mărci de bere, precum și vinuri și băuturi răcoritoare, totul, desigur, la prețuri studențești!
Zilnic, în acest pavilion vor avea loc spectacole de muzică cu formaţii locale și naționale, muzică electronică, proiecţii de filme şi de spectacole celebre de muzică din lume, show-uri de gastronomie și prezentări studenţesti. Dat fiind interesul uriaș al publicului român pentru meciurile de calificare la Campionatul European, primul eveniment major inclus în „Student Bazaar Coolture” va fi joi, 8 octombrie, la ora 21.45: meciul de fotbal România – Finlanda, proiectat pe ecranul uriaș din cort. Accesul la evenimentele din cadrul „Student Bazaar Coolture” este gratuit!
Tot începând de joi, 8 octombrie 2015, până sâmbătă, 10 octombrie 2015, Iașul va găzdui cea de-a XLVII-a ediţie a Festivalului folcloric internaţional „Trandafir de la Moldova”. Organizat de Primăria Municipiului Iași și Consiliul Judeţean Iaşi, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, festivalul va aduce pe scena Casei de Cultură a Studenților zeci de ansambluri folclorice și sute de artiști din România, Republica Moldova, Ucraina, Armenia și Georgia, parteneriatul instituțional și de suflet al Iașului cu orașele înfrățite Cernăuți și Chișinău fiind încă o dată exprimat și pus în lumină. Pe lângă cele trei spectacole extraordinare organizate la Casa de Cultură a Studenților, unul dintre momentele cele mai așteptate ale festivalului va avea loc sâmbătă, 10 octombrie 2015, de la ora 10.00: o paradă a tuturor ansamblurilor folclorice pe traseul Palatul Culturii – b-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt – Piaţa Unirii – Piaţa „Mihai Eminescu”.
Nu în ultimul rând, în condiţiile în care Fundaţia Iaşi – Capitală Culturală Europeană va depune în această perioadă la Ministerul Culturii dosarul de candidatură a Iaşului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, Sărbătorile Iaşului includ un nou moment destinat să marcheze înscrierea oficială a Capitalei Moldovei în această competiţie. După semnarea protocoalelor de colaborare pentru susţinerea candidaturii municipiului Iaşi de către reprezentanţii mediului universitar ieşean, ai Academiei Române și ai partidelor politice, Primăria Municipiului Iași și Fundaţia Iaşi – Capitală Culturală Europeană organizează un eveniment similar pentru semnarea unui acord cu reprezentanții sistemului de învățământ preuniversitar ieșean. Evenimentul va avea loc joi, 8 octombrie 2015, de la ora 11.00, în Sala de Festivități a Colegiului Național, în prezența reprezentanților Primăriei, ai Fundaţiei Iași – Capitală Culturală Europeană, ai Inspectoratului Școlar Județean Iași și ai unor unități de învățământ preuniversitar din județul Iasi.
Accesul la majoritatea evenimentelor din cadrul Sărbătorilor Iaşului este gratuit, iar Primăria Municipiului Iaşi, alături de partenerii săi, aşteaptă ca ieşenii şi toţi cei care vizitează în această perioadă Capitala Moldovei să participe într-un număr cât mai mare la manifestări!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here