Satul de suflet al printului Charles risca sa fie acoperit de beton. UE plateste iar primarul se ocupa de distrugerea traditiei

0
86

Satul de suflet al printului Charles risca sa fie acoperit de beton. UE plateste iar primarul se ocupa de distrugerea traditiei. In fiecare an, 18 mii de turisti, satui de aglomeratia statiunilor moderne evadeaza la Viscri de viteza si furia cotidiana. Atractiile sunt linistea, laptele proaspat al taranilor si peisajul – neatins de industria turismului si nici de cea agroalimentara. E o oaza in care localnicii fac ce n-a inteles o tara intreaga: salveazapatrimoniul mostenit si traiesc de pe urma lui, modest si frumos.viscri1

Sala de fitness in satul medieval
Printul Charles al Marii Britanii si-a cumparat aici o proprietate, fermecat de autenticitatea locului si de dorinta oamenilor de a-si salva satul, devenit azi monument UNESCO.. Viscri e acum faimos. Si tocmai aceasta faima, atrage mai nou investitori dornici sa muste o felie din succesul Viscri. Dar nu prin restaurarea satului monument, ci prin constructii noi, aproape de satul monument, pe dealurile protejate de UE, pentru ca au fauna si flora unica, disparuta din zonele intens exploatate.
Pe drumul dintre Viscri si comuna Bunesti, pe un teren de 40 de mii de mp, au fost proiectate cateva pensiuni, un restaurant, o piscina, sala de fitness, un poligon de trageri, un centru de echitatie si unul de inchiriat biciclete, plus 4 terenuri de fotbal si tenis, dintre care 2 vor fi acoperite iarna cu baloane presostatice – un complex turistic in toata regula. Viscrenii s-au revoltat.
Primarul, in schimb, e mandru ca in peisajul protejat vor aparea constructii noi. „Bine ar fi sa se faca”, spune el. Nu ne mira: cladirile sunt toate proiectate pe terenurile proprietate privata care-i apartin lui si ale viceprimarului. 9 dintre ele au primit si finantare UE: 1,8 mil de euro in total. 2 dintre proiecte sunt pe numele fiicelor celor 2 edili, celelalte 7 au drept actionari oameni de care nimeni din zona n-a auzit.
Viscri proiect complex turistic61644621

„Conditiile artificiale” distrug natura
Incercam sa aflam la primarie cine sunt beneficiarii banilor UE. Aici se stie deja ca a venit echipa „Romania, te iubesc!”, iar sefii au spalat putina. Pe holurile primariei, tapetate cu faianta ca-ntr-o bucatarie industriala, ne facem o idee despre gusturile si dragostea sefilor de aici pentru traditie si patrimoniu. La telefon, primarul pare suparat ca StirileProTV au facut deja public proiectul si se pare, i-au stricat apele.
Si el si viceprimarul au dat terenurile in folosinta gratuita pentru 25 de ani, dar spun ca nu-i cunosc pe beneficiari. Ce au obtinut in realitate de pe urma acestei afaceri fara castig oficial, ramane mister. Vicele refuza un interviu filmat si acuza viscrenii ca se tem de concurenta. Cert e ca interesul localnicilor de a pastra patrimoniul natural si cultural neatins e in conflict cu interesul privat al primarului.
Cele 10 afaceri sunt lipite gard in gard, par un mare complex turistic intins pe 4 hectare. Numai ca banii UE pentru investitii non-agricole la tara sunt destinati doar proiectelor mici, de cel mult 200 de mii de euro. Proprietarii pensiunilor traditionale din Viscri sunt convinsi ca primarul ascunde o mare investitie de 1,8 mil de euro, mascata sub paravanul unor proiecte mai mici, aparent fara legatura intre ele. E o practica deja cunoscuta: se numeste “creare de conditii artificiale”.
Investitori mincinosi au fost condamnati impreuna cu functionarii care au aprobat furtul banilor UE. Numai ca aici, nimeni dintre autoritati n-a sesizat o posibila infractiune. Daca studiezi atent actele, gasesti mai multe elemente commune care te duc cu gandul la crearea de conditii artificiale: acelasi consultant, acelasi arhitect pentru 8 dintre proiecte, acelasi numar de telefon pentru 4 dintre firme.
casa la Viscri (video)61529087

In Viscri, ca in Ilfov
Unul singur dintre investitori raspunde – dar refuza un interviu despre proiectul sau. Recunoaste ca afacerile au fost gandite ca un tot unitar, doar nu era nebun sa-si deschida sala de fitness in camp – cum de n-au observat asta functionarii? Arhitectura unitara a proiectelor confirma gandirea unui complex.
Mihai Grigore are in Viscri cea mai frumoasa casa de oaspeti – a restaurat-o cu bani UE. Dupa 6 ani a mai cumparat o ruina, cea de langa casa lui. Cu un proiect de restaurare si transformare in pensiune a cerut din nou bani europeni. A fost refuzat pe motiv ca face doua proiecte unul langa altul ceea ce ar crea „conditii artificiale”. Omul nu intelege de ce proiectul sau a fost considerat tentative de frauda, iar celelalte 10 nu.
Marian Ionescu, fostul director adjunct al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) Alba spune ca „la momentul acela, nu s-a constat. Cand noi am facut verificarea nu eram chiar atat de abili in descoperirea conditiilor artificiale”. Crearea de conditii artificiale pentru a frauda fondurile UE nu mai poate fi ignorata. Reclamatiile satenilor au fost luate in serios si va urma o verificare a directiei control si antifrauda din AFIR. Satenii barfesc insa ca in spatele marii investitii fractionate in 10 proiecte mai mici se afla un parlamentar influent, care a tot vizitat de doi ani incoace zona, si care i-a sustinut pe cei 2 edili in alegerile locale
Dealurile din zona Viscri, protejate cu bani UE prin programul Sit Natura 2000, ar putea arata fi transformate intr-un complex ultramodern, culmea – tot cu fonduri UE. La prima vedere, un complex turistic ar aduce locuri de munca si profit in zona, dar specialistii spun ca pe termen lung efectele ar fi nefaste si dau exemplu Valea Prahovei si zona Bran-Moeciu. Peisajul e distrus iar valorile pentru care acel loc era apreciat acum nu mai sunt. De ce sa mai bati drumul pana la Viscri cand gasesti acelasi lucru la Snagov sau in Bucuresti?

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here