Schimbări majore în învățământ. Elevii vor intra în clasa întâi DOAR dacă au terminat clasa pregatitoare

0
86

Ministrul Educației, Adrian Curaj, a anunțat schimbări semnificative în metodologia valabilă, în acest an, pentru înscrierea la clasa pregătitoare și clasa I. Potrivit acestuia, unul dintre principalele elemente de noutate va fi că elevii vor putea intra în clasa I doar dacă au terminat clasa pregătitoare. “La clasa întâi vor veni cei care au fost în clasa pregătitoare. Deci până acum au fost tot felul de excepții, am trăit prin excepții în ultimii patru ani. De patru ani tot avem excepții. Anul trecut au fost 2.500 plus excepții. Vom avea în vedere rezolvarea tuturor cazurilor în favoarea elevului”, a declarat Adrian Curaj.

De la introducerea clasei pregătitoare în ciclu primar și până acum, copiii puteau fi înscriși la clasa I și dacă nu trecuseră pe la clasa pregătitoare. În această categorie intrau copiii care erau ținuți acasă până la șapte ani, dar și cei care treceau de o evaluare psihosomatică prin care se demonstra că pot face față cerințelor la acel nivel.

Metodologia pentru înscrierea în învățământul primar în anul școlar 2015 – 2016 prevedea, de exemplu, pentru copiii care împlineau vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2015 inclusiv, care nu au fost înscriși în învățământul primar în anul școlar 2014—2015 și ai căror părinți solicită înscrierea direct în clasa I, ca aceștia să fie înmatriculați în clasele I deja existente, pe locurile disponibile. “În cazul în care există solicitări de înscriere în clasa I a copiilor care nu au fost înscriși în învățământul primar în anul școlar 2014—2015 și care împlinesc 7 ani în perioada 1 septembrie—31 decembrie 2015, inspectoratele școlare/unitățile de învățământ vor consilia părinții privind nevoia de a lua decizii în interesul educațional al elevului și îi vor informa că solicitarea nu poate fi soluționată decât în situația în care evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei I. În cazul în care rezultatul evaluării arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei I, copiii vor fi înscriși în clasa pregătitoare”, mai preciza metodologia valabilă pentru înscrierea în învățământul primar, în anul școlar 2015 – 2016.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here