Scoala prin rotatie, din 8 februarie. 3000 de tablete si 1,5 milioane de masti, pregatite pentru reinceperea scolii la Iasi

0
66

Primarul Mihai Chirica a anunțat care sunt măsurile pe care municipalitatea ieșeană le-a întreprins pentru începerea în bune condiții a școlii pe 8 februarie, după vacanța intersemestrială. Pentru reluarea cursurilor în condiții de siguranță sunt luate în calcul mai multe scenarii.

„Se apropie vacanța elevilor, după care ne pregătim ca pe 8 februarie să începem școala. Sunt mai multe posibilități. În prezent Iașul are o incidență de circa 1 caz la mia de locuitori. Până atunci ritmul poate crește, dar nu poate fi exploziv. Nu credem că am putea depăși 1,5 cazuri la mia de locuitori. Dacă nu apare vreo situație extraordinară și păstrăm condițiile de siguranță sanitară și distanțare socială, toată lumea este pe 8 februarie la școală. Dacă nu deține spațiile necesare, școala poate lua decizia de a organiza cursurile în mai multe ture: timp de una – două săptămâni o parte din elevi la școală și una acasă și invers. Dacă vom avea o incidență între 1,5 și 3 cazuri la mia de locuitori, preșcolarii, clasele 0 – IV, a VIII-a, a XII-a și, unde este cazul, a XIII-a, vor rămâne în sala de curs. Ceilalți vor veni prin rotație la școală. Dacă vom avea între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori, vor veni doar preșcolarii și elevii din clasele primare, iar la peste 6 cazuri la mia de locuitori toată lumea stă acasă, dar intrăm și în carantină. Suntem pregătiți pentru orice scenariu. Vom asigura materiale de dezinfecție și măști de protecție pentru elevi. Transportul public va fi o mare provocare pentru noi, mai ales că se anunță și scăderi de temperatură. Prognozăm ca dimineața să asigurăm transport special pentru elevi”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul-șef a adăugat că săptămâna aceasta au sosit și cele 3.000 de tablete care au fost achiziționate de municipalitate și sunt destinate elevilor. Toate au cartele cu internet pentru o perioadă de doi ani, furnizorul fiind compania Orange. Din numărul total, 373 de tablete vor fi distribuite elevilor cu dificultăți de învățare, iar 1.704 tablete elevilor cu boli cronice și celor care provin din familii cu venituri mici.

Reamintim că, la inițiativa primarului Mihai Chirica, pe 17 august 2020 a fost organizată o ședință de Consiliu Local în cadrul căreia a fost aprobată alocarea sumei de 12.600.000 de lei pentru mai multe achiziții necesare asigurării siguranței elevilor și cadrelor didactice în condițiile restricțiilor sanitare impuse de pandemia de COVID-19. În virtutea hotărârii menționate au deja fost procurate și instalate 1.250 de sisteme digitale pentru centrele de educație online (pentru marea majoritate a sălilor de curs din municipiu) și 1.530.000 măști chirurgicale pentru elevii din clasele 0 – XII.

Hotărârea menționată a prevăzut și achiziționarea a 3.000 de tablete destinate elevilor pentru predarea online în cuantum de 2.800.000 lei. În acest scop Primăria Municipiului Iași a organizat o licitație, care a atras cinci oferte. După finalizarea ofertelor tehnice și financiare, câștigătoare a licitației a fost desemnată compania Orange România, care a livrat cele 3.000 de tablete pentru o sumă de 2.416.640,10 lei, inclusiv TVA.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here