Se schimba regula jocului in transportul metropolitan. Noi statii de imbarcare si servicii de ticketing pentru transportul de persoane

0
60

Primarii din Zona Metropolitană Iași (ZMI) au avizat favorabil Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) a Municipiului Iași 2015 – 2030. Votul a fost acordat astăzi, în Sala „Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu, în cadrul unei ședințe a Consiliului Metropolitan al Asociației Zona Metropolitană Iași, și a fost necesar în vederea depunerii SIDU la Agenția de Dezvoltare Regională Nord – Est.

Tot astăzi, membrii ZMI au avizat și raportul de activitate pe anul 2016 al Asociației ZMI, precum și planul de acțiuni și bugetul pe anul în curs.

În afară de aprobarea SIDU, am discutat și despre constituirea unei asociații de dezvoltare intercomunitară pentru serviciul de transport public în Zona Metropolitană. Trebuie să stabilim niște reguli privind tranzitul de persoane dinspre și spre municipiul Iași, să decidem exact unde vor fi locuri de parcare, unde vor fi stații, o politică de ticketing care să încurajeze utilizarea transportului public și o politică de abonamente. Mai sunt câteva chestiuni de natură legislativă care trebuie lămurite și, desigur, contribuția financiară a fiecăruia. Aș vrea ca acest proiect să rămână ca o prioritate pentru acest an. O altă prioritate este Strategia de Turism a Municipiului Iași, care vreau să includă și Zona Metropolitană. Va trebuie să realizăm o strategie integrată și să includem poate chiar localități din afara acestei zone. Un alt subiect abordat a fost cel al Spitalului Regional de Urgență, mai exact al extinderii rețelelor de utilități în zona Moara de Vânt. Intenția noastră este să profităm de această mare investiție pentru ca o parte din utilități să le tragem din prima cu capacități mai mari pentru a ajuta și localitățile din Nord, în special în ceea ce privește rețelele de gaze naturale și energie electrică, a declarat primarul Mihai Chirica.

SIDU a Municipiului Iași 2015 – 2030 a fost aprobată în Consiliul Local în cadrul ședinței din data de 23 iunie.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here