Sediul fostei Chesturi din Iasi va adaposti Muzeul Junimii si al Pogromului

0
81

Consiliul Județean a depus cererea de finanțare pentru proiectul “Consolidare, refuncționalizare și mansardare clădire monument istoric –Strada Vasile Alecsandri nr. 6” în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Astfel, Consiliul Județean poate recupera fondurile investite până acum pentru reabilitarea monumentului istoric și poate atrage sumele necesare pentru finalizarea lucrărilor.

Clădirea va găzdui Muzeul Junimii, în cadrul căruia va fi reconstituită atmosfera anilor 1863-1885 și vor fi expuse obiecte de epocă ce au aparținut junimiștilor. Totodată, vor fi amenajate încăperi dedicate perioadei pașoptiste, literaturii române din Basarabia, o zonă dedicată Pogromului, dar și un muzeu al literaturii evreiești din România.

 “Avem la instituțiile de cultură din subordinea Muzeului Național al Literaturii Române Iași, valori de patrimoniu care marchează etape importante din istoria Iașului, valori care trebuie expuse și promovate. Totodată, realizarea acestor lucrări de restaurare vor transforma clădirea de pe Strada Vasile Alecsandri într-o bijuterie arhitecturală”, a afirmat președintele Consiliului Județean Iași.

Valoarea totală estimată a proiectului este de 16,5 milioane lei, Consiliul Județean decontând până acum cheltuieli în valoare de 8,5 milioane lei.

Monumentul istoric de pe Strada Vasile Alecsandri are o suprafață construită de 1160 metri pătrați și o suprafață totală desfășurată de 3988 metri pătrați. În trecut, clădirea a găzduit Revista “Viața Românească” și a fost sediul Chesturii de Poliție din Iași.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here