Seminarii inedite cu utilaje de top puse la dispoziția studenților și profesorilor USAMV Iași

0
61

Studenții Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV Iași) au parte de ore și lucrări practice inedite datorită parteneriatelor noi, semnate între instituția de învățământ superior și reprezentanți ai mediului economic agricol. Astfel, pentru o mai bună cunoaștere și înțelegere a echipamentelor apărute pe piață, diverse firme și-au manifestat intenția de a pune la dispoziția Universității, pentru o perioadă, utilajele de top. Astăzi, 6 noiembrie 2020, de exemplu, studenți din cadrul Facultății de Agricultură a USAMV Iași au asistat la prezentarea a două tractoare, produse în Italia, mașini ce se află în vârful gamei de utilaje pentru fermieri, valoarea lor pe piață ajungând la 50 de mii, respectiv 80 de mii de euro.

”Noua viziune a Facultății de Agricultură în relație cu mediul economic agricol se bazează pe o mai intensă colaborare cu întreprinderile din agribusiness. Scopul acestor colaborări este de a transfera cunoaștere și informație din agricultură în realitatea economică. În acest sens, USAMV Iași încheie convenții de colaborare care au ca finalitate un dublu rol. Pe de o parte se asigură un acces al cadrelor didactice, cercetătorilor și studenților la nivelul tehnologiilor folosite de întreprinderi, iar pe de altă parte, întreprinderile sunt prezente în Universitate atât în mediul online, cât și fizic prin oferirea accesului la echipamente, la tehnici agricole moderne”, a punctat asist. univ. Dr. Oana Coca, din cadrul Departamentului de Agroeconomie.

Printre primele întreprinderi care și-au manifestat interesul față de colaborarea cu USAMV Iași se numără unul dintre principalii jucători de pe piața de agribusiness, importator de tractoare și utilaje agricole. În baza convenției încheiate, această firmă a expus în incinta Universității două dintre tractoarele comercializare pe piața românească, tractoare aflate în vârful de gamă al portofoliului de utilaje pentru fermieri. ”Din această colaborare dorim o relație de tip <win–win> în primul rând profesorii, cercetătorii și studenții noștri au avantajul conectării la ultimele tendințe tehnologice de pe piață, iar în al doilea rând întreprinderea își facilitează transferul de tehnologie și informație către rețelele de fermieri și de asemenea, își atrage resursă de muncă bine pregătită dintre inginerii agronomi formați în cadrul Facultății noastre”, a punctat conf. univ. Dr. Denis Țopa, decanul Facultății de Agricultură.

Pentru studenții Universității, desfășurarea unor astfel de proiecte reprezintă și posibilitatea de a fi selectați în internship-uri plătite de către firme. „Prima etapă din desfășurarea proiectului comun pe care îl dezvoltăm, un proiect de cercetare pentru tractoare și utilaje agricole comercializate de compania noastră presupune și întâlnirea cu studenții Universității din Iași pentru a vorbi despre produsele noastre, de a face prezentări ale modelelor de tractoare. Pe viitor vom avea și alte activități, deoarece este de real folos pentru studenți să fie informați despre noutățile tehnice prin punerea în valoare a produselor noastre de top. De asemenea, avem în vedere și un plan amplu de recrutare a studenților din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, a declarat Sorin Dobrotă, reprezentantul unei companii din domeniul agribusiness.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here