Sfetnicii secreti ai primarului Chirica – un viceprimar, o cercetata penal, un evreu, un consilier local de la tara si un fost comisar

0
96

Primarul Mihai Chirica si-a schimbat componenta cabinetului. Slabiciunile entice, afinitatile politice pe zona liberala sau penale, cu unii dintre urmaritii in Dosarul Skoda, au facut ca decizia edilului sau dea cea mai cenusie componenta a cabinetului din Palatul Roznovanu.

Conform Codului Administrativ, personalul din cadrul cabinetului este numit sau eliberat din functie, doar in baza propunerii primarului. Acest lucru i-a permis lui Chirica sa faca o adevarata epurare printre vechii consilieri care au fost detasati pe alte servicii sau societati din subordine, dar care exercita practic aceleasi atributii pe care le aveau in cadrul cabinetului primar. In urma acestei rocade, Chirica a ales sa lucreze la cabinet cu Radu Botez, fostul viceprimar, Doina Florescu, fosta sefa a Serviciului Juridic din Primaria Iasi, trimisa in juecata pentru abuz in serviciu in Dosarul Skoda,  profesorul Moshe Groper, un expert excentric in persoana lui Florin Dascalescu si un consilier local PNL de la… Valea Lupului.

Radu Botez este primul dintre noii consilieri ai lui Chirica. Nascut la Iasi in urma cu 55 de ani, cu dubla cetatenie romano-germana, a pornit ca cercetator si cadru didactic universitar la Facultatea de TCM, iar mai apoi am fost administrator al unor societati comerciale profilate pe constructii.

In perioada 2004 – 2012 a fost consiier local, iar in legislature trecuta a detinut functia de viceprimar, fiind unul dintre cei mai echilibrati oameni de administratie, cu exceptia unui incident ce a avut loc in sala de sedinte a Primariei, atunci cand Radu Botez, hatuit de un mucos de liberal, si-a pierdut cumpatul si l-a bruscat pe acesta.

Doina Florescu, fosta sefa a Serviciului Juridic din Primaria Iasi, acuzata in Dosarul Skoda, actualmente inspector de specialitate la Cabinet Primar. Potrivit procurorilor, inculpata Florescu Doina, în calitate de şef al Serviciului Juridic din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, în exercitarea atribuţiilor de serviciu conferite prin lege şi prin fişa postului, referitoare la avizarea pentru legalitate a documentelor cu caracter intern elaborate de direcţiile şi serviciile din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi şi a actelor juridice încheiate de unitatea administrativ-teritorială Municipiul Iaşi, în perioada februarie – mai 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a avizat pentru legalitate mai multe documente în vederea achiziţionării celor 4 (patru autoturisme) şi a semnat contractele de leasing operaţional în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi.

Reamintim faptul ca la începutul anului 2013, conducerea Primăriei a luat decizia de a achiziționa patru autoturisme în leasing operațional, valoarea estimată, ce urma a fi suportată de la bugetul local, fiind de aproximativ 93.132 euro (fără TVA), adică 419.094 lei. Suma depășea pragul impus de o Ordonanță a Guvernului de atunci, care interzicea autorităților publice locale să cumpere mașini mai scumpe de 18.000 de euro (cu TVA inclus). Practic, întregul aparat birocratic s-a pus în mișcare pentru a cumpăra mașini mai scumpe decât impunea Guvernul.

Moshe Groper, profesor si  colaborator al Centrului de Istoria Evreilor şi Ebraistică de pe langa  Facultatea de Istorie a Universităţii „Al.I. Cuza” Iaşi. Moshe Groper este consilier la cabinetul primarului municipiului Iași pentru relația cu comunitățile entice

Expertul Florin Dascalescu este consilier economic al primarului Chirica. Acesta a fost desemnat de judecatori sa se ocupe,in calitate de expert, de “Dosarul Dexia” in care municipalitatea era acuzata ca a cheltuit in mod fraudulos o buna parte din fondurile in valoare de 2.000 de miliarde lei vechi contractate de la bancile straine. Dascalescu a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice, secţia Finanţe – Contabilitate a Universităţii “Al.I.Cuza” Iaşi în 1985. Între 1985 şi 1990 a fost Şef birou contabilitate în cadrul Trustului Antrepriză de Construcţii Industriale Iaşi. Între 1990 şi 1991 a fost Revizor vamal în cadrul Direcţiei Generale a Vămilor – Vama Iaşi. Între 1991 şi 1994 a fost Comisar al Gărzii Financiare Iaşi. Între 1994 şi 1995 a fost Director general al Băncii “Dacia Felix” S.A., Filiala Chişinău, Republica Moldova. Între 1995 şi 1996 a fost Director executiv al Centrului de Promovare şi Afaceri “Moldova-Iaşi” S.R.L. Între 1997 şi 2000 a fost Director general adjunct al S.C. Dosoftei S.A. Iaşi. Din 2001, este expert contabil şi membru CECCAR Filiala Iaşi, expert evaluator şi auditor financiar în cadrul Camerei Auditorilor Bucureşti. În 2005 a devenit specialist în probleme de finanţe şi bănci în cadrul Parchetului Naţional Anticorupţie, Bucureşti. Din 2005 până în prezent este General Manager al Distribution Toiture Mauricienne România

George Cristian Nistor, este un așa-zis expert evaluator, consilier local la Valea Lupului si secretar al organizatiei PNL din aceasta localitate. Acesta lucrează în domeniul IT și și-a croit drum până la cabinetul nr.1 din Primăria Iași, fiind prezent alături de Mihai Chirica la mai multe evenimente locale și internaționale ce privesc digitalizarea administrației și spijinirea industriei IT. Apropierea de Chirica a facut ca anul trecut, la Primăria Iași sa fie angajată soția acestuia, Anca Nistor, chiar la Biroul Proiecte Europene.

Radu SEICARU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here