Sindicalistii din invatamantul preuniversitar iesean, dau de pamant cu slugile politice din varful MEN si ISJ

0
52

USLIP IAŞI a luat act de materialul transmis de către Ministerul Educaţiei Naţionale ce vizează starea dezastruoasă a infrastructurii din mediul rural si a tinut sa faca cateva precizari, din teren.  

Faptul că 2418 şcoli din întreaga ţară au încă toaletele în curte nu mai este o surpriză pentru nimeni din sistemul educaţional! De asemenea, nu ne surprinde că în fruntea topului sunt judeţe din Moldova: Vaslui – 389, Suceava – 219, Iaşi – 207 şi Botoşani – 207. Fondurile alocate educaţiei în ultimii 10 ani au menţinut sistemul la limita avariei! Afirmaţiile unor politicieni că învăţământul nu are pe ce cheltui 6% din PIB dacă ar fi acordaţi sunt în acest context cel puţin o insultă”, a declarat Laviniu Lacusta, presedintele USLIP Iasi.

Liderul USLIP a tinut sa aduca la cunostinta celor in mainile carora se afla educatia nationala, faptul ca există şi alte lucruri grave la mii de unităţi din mediul rural: şcoli în care elevii şi profesorii stau cu paltoanele pe ei în clase din cauza temperaturii ambientale foarte mici, lipsa apei curente, corpuri de clădiri care pun într-un real pericol elevii şi profesorii din cauza vechimii acestora.

In opinia lui Laviniu Lacusta, principalii responsabili ai acestei stări de fapt autorităţile locale care în aceşti ani nu au făcut nimic pentru a îmbunătăţi lucrurile, cat si Inspectoratele Şcolare Judeţene care au minimalizat şi au ţinut sub preş aceste aspecte. “În acest sens dorim să subliniem obedienţa şi slugărnicia acestor structuri în faţa Ministerului Educaţiei Naţionale. Aşa-zisa apărare a imaginii sistemului şi a unităţilor şcolare în acest context este hilară! Vinovat este, in mare masura, si Ministerul Educaţiei Naţionale care a avut şi are ştiinţă de aceste realităţi. Miniştrii şi secretarii de stat care s-au succedat la conducere au avut o atitudine delăsătoare şi nu au reacţionat pentru a nu supăra şefii partidului din care făceau parte. Nu în ultimul rând, acuzăm ipocrizia partidelor politice care în fiecare campanie electorală au “decretat” că învăţământul va fi “prioritate naţională”.Ne adresăm pe această cale domnului Liviu Dragnea, viitorului Prim-Ministru Viorica Dăncilă şi nu în cele din urmă, domnului Preşedinte al României Klaus Iohhanis să intervină pentru a remedia acum şi nu în următorii “3 ani” aspectele semnalate! Apreciem că este necesară o reanalizare a bugetului acordat Ministerului Educaţiei Naţionale şi dispunerea în regim de urgenţă a suplimentării sumelor pentru investiţii!”, a spus presedintele USLIP.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

66 + = 74