Singurul aeroport din Romania care respecta toate regulile UE a fost inaugurat duminica. Cat a costat modernizarea sa

0
77

Incepand de duminica, Romania are un nou aeroport modern, singurul din tara ce respecta toate masurile de siguranta si securitate din Regulamentul Uniunii Europene.
Peste doua sute de suceveni, oficialitati judetene si locale, parlamentari, au participat, duminica, la sfintirea Aeroportului ”Stefan cel Mare” Suceava, oficiata de IPS Pimen cu ocazia deschiderii oficiale a obiectivului, dupa modernizarea acestuia in baza unui proiect finantat din fonduri europene, in valoare de peste 105 milioane de lei.
Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Suceava, Ioan Catalin Nechifor, a declarat ca aeroportul este deschis, de duminica, traficului aerian intern si international, urmand doar sa se realizeze receptia investitiei, ce presupune si alocarea ultimei transe din finantare, de sub 2% din valoarea financiara a contractului. Nechifor a anuntat ca, timp de o saptamana, la aeroport va fi un program de ”porti deschise”, pentru ca oricare sucevean doritor sa vada modul in care a fost modernizat obiectivul sa o poata face. Totodata, Nechifor a spus ca, la terminalul de plecari, in fiecare seara de la ora 18,00, va putea fi vizionat filmul ”Aurel Vlaicu” in regia lui Mircea Dragan.
”Mircea Dragan ne-a acordat permisiunea sa-l difuzam pe aeroport. El (n.r. – Mircea Dragan) este cel care a regizat si capodoperele filmului romanesc ‘Stefan cel Mare’, ‘Fratii Jderi’, ‘Neamul Soimarestilor’, care au fost filmate in Suceava. Vreau sa-i multumesc pe aceasta cale maestrului Dragan ca a fost extrem de deschis si ne-a ajutat sa promovam notiunea de zbor aici la Suceava”, a spus Nechifor.
Presedintele CJ Suceava a mentionat ca lucrarile la aeroport vor continua pana in 10 decembrie, in conditiile in care trebuie finalizate toate masurile de siguranta si securitate ce sunt prevazute in Regulamentul 139 al Uniunii Europene (UE).
”Suceava va fi singurul aeroport din tara care respecta total prevederile Regulamentului 139 al UE, privind siguranta si securitatea aeroportuara”, a spus Nechifor, precizand ca noul regulament a fost aprobat recent, iar fata de proiectul initial se mai lucreaza la o formula de atenuare a pantei de la pista la acostament.
Compania Tarom va efectua curse regulate Suceava-Bucuresti si retur, prima fiind programata pe 12 noiembrie, urmand a se stabili frecventa acestora si includerea in programul de zbor.Nechifor a subliniat ca Aeroportul Suceava este ”cel mai bine dotat” aeroport din Romania, dupa Otopeni, si ca va fi ”motorul de dezvoltare” pentru regiunea Suceava-Botosani.
In ceea ce priveste sistemul de navigatie ILS, acesta urmeaza sa fie montat de catre specialistii de la ROMATSA pana in primavara anului viitor.
Valoarea investitiei de la Aeroportul Suceava se ridica la 105 milioane lei. Lucrarile de modernizare la aeroport s-au realizat prin trei proiecte, unul finantat de ROMATSA, care instaleaza aparatura de control si trafic aerian, unul de modernizare a pistei si a sistemului de balizaj, finantat de Uniunea Europeana, si un altul de modernizare a aerogarii, cu fonduri de la CJ Suceava.
Prin proiectul cu finantare europeana, asigurata prin POS-Transporturi, s-au modernizat pista de rulare, balizajul, s-a construit un nou turn de control si s-a pregatit terenul in vederea amplasarii sistemului de navigatie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here