Sistemul distributiei pe orizonata implementat de Veolia, noua revelatie a termoficarii pentru fiecare buzunar

0
67

Succesul sistemului de distribuţie pe orizontală implementat de către Veolia în mai multe apartamente din Iaşi este confirmat de beneficiarii săi direcţi. Alexandrina Bivolaru, administrator al unei asociaţii de locatari din Străpungerea Silvestru, se declară entuziasmată de calitatea lucrărilor, dar mai ales de economiile consistente înregistrate la plata facturilor.

Costurile sunt mult mai mici. De pildă, la 4 camere, 22 de grade în locuință și apă caldă non-stop, factura a fost de 213 lei. Cu centrala plăteam vreo 500 de lei”, spune Alexandrina Bivolaru.

Instalarea sistemului conceput de Veolia costă doar 3.000 de lei pe apartament, la jumătate din preţul montării unei centrale pe gaz. De altfel, sistemul de distribuţie a agentului termic pe orizontală are aceleaşi caracteristici ca şi cele ale unei centrale termice, cu deosebirea că funcţionarea este realizată pe bază de agent termic distribuit direct, şi nu pe gaz. Distribuţia este pornită şi oprită automat. Practic, clientul îşi fixează singur termperatura dorită în casă, iar totul se face electronic, cu senzori şi valve electrice. Deşi pare un sistem complicat, el costă sub preţul unei centrale termice. Dacă preţul de proiectare, montaj şi costul unei centrale (fără calorifere) se află undeva la 7.000 de lei, distribuţia pe orizontală, care asigură şi independenţa fiecărui locatar, ajunge să coste, în cazul unui apartament cu două camere, doar 4.600 de lei, preţ care include şi costul instalaţiilor comune de pe casa scării.  În cazul celor care doresc să-și înlocuiască centralele termice cu module termice și distribuție de agent termic pe orizontală, prețul este şi mai scăzut, de 3.747 de lei cu TVA.

Calculele raportate la facturile de la gaz

Sistemul a fost montat în această vară, în fiecare apartrament, iar avantajele au fost văzute din prima zi de încălzire.

Pentru mine am considerat că sunt suficiente 22 de grade. Am fixat temperatura și nu am mai purtat grija căldurii. După o lună, la emiterea facturii, nu mi-a venit să cred. Pentru 22 de grade constant în casă, la patru camere, vreme de o lună, am plătit doar un total de 213 lei către Veolia”, explică Alexandrina Bivolaru.

Față de centralele termice, distribuția pe orizontală a agentului termic începe să fie soluția cea mai ieftină, calculând și costurile instalațiilor. Concret, pentru un apartament de două camere de 60 mp, în apartamente identice, dar încălzite cu soluții diferite, diferențele de preț sunt mari. Astfel, consumatorul cu sistem de încălzire pe orizontală va plăti 200 de lei, în medie, pe fiecare lună de încălzire (martie-octombrie), în vreme ce posesorul de centrală termică va avea costuri totale de maxim 340 de lei la aceeași suprafață. Diferența de 140 de lei lunar acoperă, în câțiva ani, chiar investiția în distribuție pe orizontală.

Cele 10 avantaje ale distributiei pe orizontala

Folosind distribuția orizontală se realizează o descentralizare, o individualizare a sistemului de alimentare cu energie termică la nivel de condominiu și de apartament, cu efecte benefice privind facturarea exactă a consumului individual înregistrat și posibilitatea reglajului individual. Printre alte avantaje se mai pot aminti:

  1. asigurarea în permanență a unei temperaturi optime a apei calde de consum la nivelul apartamentului (conducta de recirculare prevăzută în paralel cu cea de apă caldă până la ultimul etaj elimină fenomenul de răcire a apei calde în instalațiile interioare ale blocului din cauza lipsei de consum sau a izolării necorespunzătoare)
  2. independența asigurării căldurii în fiecare apartament față de vecini, odată cu pornirea furnizării agentului termic: fiecare consumator este independent față de vecini, inclusiv față de cei restanțieri
  3. sistem flexibil: fiecare client își va putea regla consumul după posibilitățile de plată
  4. consumatorilor rău-platnici li se va putea întrerupe furnizarea energiei termice individual, fără să mai fie necesar accesul în locuință și deci fără să mai sufere vecinii; în plus, sistemul nu va fi dezechilibrat hidraulic în cazul unor deconectări, fiind proiectat în corelare cu pompele cu turație variabilă din PT-uri
  5. înlocuirea totală a instalațiilor interioare de apă caldă și căldură, care datează de 30 – 40 de ani, de la construirea blocurilor; având instalații noi de energie termică în bloc, locatarii se vor putea bucura în totalitate de calitatea și continuitatea serviciilor furnizate de operator
  6. posibilitatea reconectării apartamentelor deconectate cu/fără sursă de căldură individuală
  7. poluarea mediului înconjurător și a vecinilor este inexistentă la nivel de condominiu
  8. se elimină necesitatea verificărilor instalațiilor comune de apă caldă și căldură din apartamente atunci când nu se permite accesul
  9. protecția față de creșterea galopantă a prețului gazului metan la consumatorii casnici reprezintă un alt avantaj al celor branșați la termoficarea centralizată în comparație cu cei ce au un sistem de încălzire individual cu centrală termică pe gaze
  10. pentru schimbarea distribuției și contorizarea individuală se pot aplică tehnologii ce constau în folosirea unor materiale ușoare, rezistente în timp și mai ieftine, neafectate de coroziune sau depuneri interioare și care oferă rapiditate la montaj și ușurință în asamblare (exemplu: țevi și fitinguri din polipropilenă, polietilenă reticulată etc).

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here