Situatia in care se gaseste Iasul in ce priveste sezonul de încălzire pentru iarna 2015-2016

0
79

Viceprimarul cu atribuții de primar Mihai Chirica a verificat astăzi stadiul de pregătire pentru sezonul de încălzire 2015 – 2016, alături de reprezentanții Veolia Energie Iași. Tot astăzi, echipa Primăriei și a Veolia Energie Iași a evaluat stadiul lucrărilor cu fonduri europene derulate de Municipiul Iași la CET Holboca.

Întreaga cantitate de cărbune necesar pentru iarnă este securizată: la CET Holboca există deja 125.000 tone de cărbune și urmează să ajungă ultimele garnituri de tren, cu o cantitate suplimentară de 37.000 tone. Am analizat și stadiul lucrărilor de vară, începute de partenerii noștri de la Veolia încă din luna mai. Mă bucur să constat că suntem în grafic cu lucrările atât la cele două centrale de producție, CET Holboca și CET Tudor Vladimirescu, cât și pe rețelele de transport și de distribuție a energiei termice”, a declarat Mihai Chirica.

În prezent, se realizează probele de etanșeitate la instalațiile interioare de căldură ale blocurilor, iar fiecare asociație este informată potrivit programării deja transmise populației. „Avem în prezent lucrări pe finanțare europeană pe partea de instalații de denoxare și desulfurare la CET Holboca și suntem în grafic cu termenele de execuție”, a adăugat edilul șef al municipiului Iași.

Instalația de denoxare (12,7 milioane lei fara TVA) are ca scop reducerea NOx-lului din gazele de ardere, condiție impusă de standardere europene privind protecția mediului. Aceasta este compusă din sisteme de admisie a aerului de combustie și sisteme de injectare a ureei, cu scopul de a reduce cantitățile de NOx ce ajung la coș.

Instalația este finalizată în proporție de 95%, recepția acesteia este preconizată a începe la 1 octombrie 2015.

Instalația de desulfurare (96 milioane lei fara TVA) se realizează pentru a trata gazele de ardere înainte de a fi eliminate la coșul de fum în vederea limitării cantității de sulf la nivelul impus de Uniunea Europeană. Cu ajutorul reactorului și al filtrelor, în urma unui proces de injectare a carbonatului de calciu, sulful este colectat și depozitat în recipiente special amenajate, compușii urmând a fi utilizați în procese industriale.

Stadiul de avansare este de 60%, nivel atins în doar 6 luni de la inițierea constractului, iar finalizarea este programată în primăvara anului 2016.

La aceste două lucrări în curs de execuție în cadrul Etapei 1 a Proiectului European derulat de Primăria Municipiului Iași, în valoare totala de 54 milioane de euro, se adaugă cele deja finalizate:

– Înlocuirea a 11 km din Magistrala 2: finalizată în septembrie 2014, valoare 37,5 milioane lei fără TVA;

– Instalatia de captare în stare uscată a zgurii și cenușii: finalizată în ianuarie 2015, valoare 16,4 milioane lei fără TVA;

– Reabilitarea pompelor de termoficare de la CET Tudor și CET Holboca: finalizată în septembrie 2013, valoare 8 milioane lei fără TVA;

– Modernizarea cazanului de apă fierbinte CAF 3 din CET Tudor: finalizată în decembrie 2014, valoare 13,4 milioane lei fără TVA;

– Modernizarea cazanului de apă fierbinte CAF 1 din CET Tudor: finalizată în iunie 2015, valoare 10,6 milioane lei fără TVA.

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here