Soarta Bojdeucii lui Creanga, la mana consilierilor judeteni

0
57

Consiliul Județean Iași începe demersurile pentru restaurarea Muzeului ”Ion Creangă” impreună cu ansamblul său (bojdeuca-clădire de patrimoniu, curtea interioară și clădirea muzeu).
În acest sens, în cadrul întrunirii din data de 28 noiembrie, consilierii județeni vor trebui să se pronunțe asupra propunerii de hotărâre privind proiectul ”Călător pe meridiane culturale”, ce urmează să fie realizat de Consiliul Județean Iași în calitate de lider, în parteneriat cu Raionul Fălești din Republica Moldova.
Proiectul va fi depus spre finanțare în cadrul Programului Operațional Comun Romania-Republica Moldova, finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul Instrumentului European de Vecinatate (ENI) care se adresează zonei aflate la frontiera dintre cele două state. Programul prevede acțiuni de coperare transfrontalieră în beneficiul statelor membre ale UE care se invecinează.
În cadrul aceluiași proiect, Raionul Fălești va depune spre finanțare obiectivul ”Monument de arhitectură- Strada centrală Ștefan cel Mare a orașului Fălești”, drum de acces din pavaj de granit, inclusiv punerea în valoare a zonei de protecție a acestuia.
Construită în anul 1842, căsuța din Țicău a devenit la 15 aprilie 1918 primul muzeu memorial din România. Bojdeuca necesită acum intervenții la structura de rezistență, deoarece zona în care este amplasată este afectată de alunecarea terenului. Acoperișul clădirii, din draniță, este deteriorat. Sunt totodată, necesare sisteme de supraveghere, asigurare antiefracție și antiincendiu în toate încăperile (conforme cu noile cerinte ISU), refacerea instalației electrice în interior și amplasarea unui sistem de iluminat exterior. Se impun dotări moderne de iluminare a spațiilor muzeale.
Clădirea nouă, (clădirea muzeu) a fost construită în 1989 și găzduiește librăria și expoziția foto-documentară. Aceasta necesită reparații la acoperiș și terase deoarece s-au constatat infiltrații ale apelor pluviale în interiorul cladirii. Spațiul expozițional trebuie modernizat iar tâmplăria interioară și exterioară înlocuite. Sunt necesare lucrări de refacere a amfiteatrului din piatră precum și a treptelor.
Consilierii județeni vor trebui să se pronunțe și asupra alocării sumei de 187.272 lei la care se adaugă TVA în valoare de 35.581,68 lei, din excedentul Consiliului Județean Iași, necesare documentației tehnico-economice, expertizei tehnice, documentației de avizare a lucrărilor de interventie, documentației pentru obținere de avize solicitate prin Certificatele de Urbanism, studii de teren și studii de diagnosticare și a serviciilor de consultanță management de proiect în vederea obținerii finanțării în cadrul Programului Operațional Comun Romania— Republica Moldova 2014-2020.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + = 15