Halucinant! Spaga camuflata in opere de arta. Au cumparat un tablou cu 1000 lei si au spalat 250.000 euro prin vanzari succesive

0
59

In urma cu cateva luni, un functionar public cumpara un tablou de de la pictorul X, cu suma de o mie de lei. Functionarul public nu face rabat de la lege si purcede grabnic la trecerea achizitiei in declaratia de avere. La putin timp, tabloul a fost vandut lui Icsulescu, tot functionar public, cu suma de …o mie de euro. Noul achizitor, mare iubitor de frumos, isi trece, la randu-i, tabloul in declaratia de avere. Dupa o saptamana de la bifarea achizitiei in declaratie, functionarul vinde tabloul unui, v-ati prins!, alt functionar, cu…10.000 euro. Urmeaza aceeasi procedura, respectiv trecerea tabloului in declaratia de avere si vanzarea acestuia unui alt functionar public, cu …50.000 euro. La randul sau, al patrulea functionar public ii vinde tabloul, dupa o saptamana, unui om de afaceri, cu suma de …250.000 euro.  Aceasta este o reteta cat se poate de reala, prin care patru functionari onesti ai statului au facut o caruta de bani, peste noapte, printr-o procedura perfect legala si un noroc chior, anume acela de a-si gasi pasiuni comune si bani pe masura intretinerii lor si, la final, un „iubitor de arta” care ar fi fost in stare sa dea oricat, numai sa aiba in casa ….un tablou de o mie de lei.

Turnat ca face tablouri de 250 mii euro si nu le declara 

Ei bine, miezul povestii noastre de abia acum urmeaza, caci, bietul creator al acestei inestimabile opere de arta al carei curs valoric a fost oprit in mod brutal de egoismul omului de afaceri, a fost turnat ca face tablouri de 250.000 de euro pe care …nu le-a declarat la Fisc. De aici o intreaga furtuna intr-un pahar cu apa, pestisorul prins fiind chiar bietul pictor care, dupa ce a suferit brusc o paralizie faciala, ducandu-i-se fata intr-o parte cand a auzit cat valoreaza de fapt opera sa, a mai fost acuzat si de evaziune fiscala.  Practic, institutiile abilitate ale statului, care colcaie de profesionisti precum savarina de sirop, au cazut de acord asupra faptului ca acest biet pictor este principalul vinovat in aceasta operatiune, deoarece a vandut tabloul cu o mie de lei, dupa 3 luni opera i-a fost vanduta cu 250.000 euro si …el nu a platit la stat nicio taxa. Mai mult, dupa ce Fiscul l-a luat in colimator, a venit si randul Parchetului sa-l cheme la interogatorii. Practic, in lipsa unui probatoriu, procurorii au ales calea cea mai facila, sa inghesuie un liber profesionist plin de ghinion, pe care sa-l acuze de evaziune fiscala, in loc sa intre pe filiera unei operatiuni de spalare de bani, prin care toti acei functionari publici au incercat justificarea unor spagi din contracte publice.  Acest caz este real se se afla in lucru la DNA.

Radu SEICARU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

55 − 48 =