Spital mobil Covid-19 la Iași pentru Regiunea de Nord-Est. Investitia Iasului se ridica la 10 milioane euro

0
57

Consilierii județeni au aprobat astăzi alocarea a 10,3 milioane de euro pentru achiziția spitalului mobil destinat cazurilor diagnosticate cu Covid- 19. Suma reprezintă contribuția Județului Iași la realizarea acestui proiect care va fi implementat împreună cu consiliile județene din Neamț și Bacău.

Achiziționarea acestei unități mobile, în valoare de 17,6 milioane de euro, se va face prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST. Consiliile Județene Bacău și Neamț au răspuns pozitiv solicitării de realizare a proiectului, sumele alocate fiind de 4,1 milioane de euro – Județul Bacău și 3,2 milioane de euro, Neamț. Contribuția fiecărui județ a fost stabilită în funcție de numărul de locuitori.

Banii pot fi ulterior recuperați din fondurile europene alocate României de UE, special pentru acțiunile de prevenire și combatere a noului virus.

Pentru amplasarea spitalului, care va avea 250 de paturi, va deservi întreaga Moldovă și va ajunge la Iași complet echipat, este propus Parcul Industrial TransAgropolis de la Lețcani, situat pe drumul european E583, în afara aglomerării urbane, cu acces facil pentru transportul medical din celelalte județe ale Moldovei. În plus, locația beneficiază de toate utilitățile necesare funcționării unui astfel de obiectiv: apă, energie electrică, canalizare, 4 generatoare de curent electric, încălzire, platformă betonată existentă pe care poate fi  amplasat spitalul.

Unitatea va dispune de o zonă specială pentru analize medicale și testarea pacienților, săli de operații, saloane de terapie intensivă cu o capacitate de până la 70 de paturi, depozite de materiale și echipamente medicale. Timpul de livrare a unei astfel de unități medicale mobile este de 15-20 de zile iar montarea durează între cinci și șapte zile.

Personalul medical va fi asigurat, prin detașare, de către județele implicate în proiect.

Marius GAVRILESCU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 3 = 4