Spitalul Regional de Urgente de la Iasi, construit printr-un imprumut de la Banca Mondiala

0
63

In noiembrie 2016, prin Memorandumul elaborat de Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor Publice și adoptat de Guvern, executivul isi asuma construirea Spitalului Regional Iași. Potrivit prevederilor Memorandumului, „se vor construi în trei orașe din țară – Iași, Cluj – Napoca și Craiova – câte un Spital de Urgență nou, cu o capacitate de până la 1000 de paturi.” si urmează: „Suma de 300 milioane euro deja alocată pentru proiect este formată din 150 milioane euro din Programul Operațional Regional (POR), odată ce se îndeplinesc condiționalitățile ex-ante, și 150 milioane euro de la bugetul de stat. Memorandumul decide ca acțiunea de consultanță (detaliate în textul anexat) pentru aceste proiecte să fie realizate de Banca Europeană de Investiții.

Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Sănătății, procedura de semnare a acordului între Guvernul României și BEI va demara la sfârșitul lunii februarie, astfel încât acțiunea de elaborare a studiilor de fezabilitate, a planurilor funcționale și a pachetelor de proiectare să fie realizate în acest an. Finanțarea pentru această fază ar urma să fie asigurată de Platforma Europeană de Consultanță în materie de Investiții (PECI).

De asemenea, potrivit acelorași informații, dat fiind că suma de 300 de milioane euro nu va fi acoperitoare pentru realizarea celor trei obiective spitalicești, diferența ar putea fi obținută printr-un împrumut oferit de Banca Mondială.

Marius GAVRILESCU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 9 = 1