Spitalul Sf. Spiridon plătește regește 15 pompieri privați, cu peste jumătate de milion de euro, dar are în structura sa 6 clinici care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu

0
124

În loc să mai dea cu niște var pe pereții scorojiți sau să cumpere un cartof în plus la cantina bolnavilor, conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgențe “Sfântul Spiridon” s-a gândit să cumpere o tichie de mărgăritar, mai precis să contracteze un serviciu privat de pompieri care va fi plătit regește din banii publici. E drept, legea prevede ca spitalele care au mai mult de 300 de paturi să beneficieze de serviciile unui post propriu de pompieri, însă în cazul Spiridonului intrigă valoarea sumei puse în joc.

În caietul de sarcini elaborat de spital și destinat achiziționării de servicii private pentru situații de urgențe se menționează că se dorește procurarea de “servicii tip P 1: compartiment pentru prevenire şi echipe specializate constituite în una sau mai multe formaţii de intervenţie”, îndatoririle fiind următoarele: „Să asigure tura operativă formată din;

– 3 posturi permanente de servanţi pompieri /tura operativă / 12 ore pe zi, ceea ce rezultă un număr de 12 servanţi pompieri în regim permanent

un post de şef SPSU – program de 8 ore pe zi

2 specialiști pentru prevenire – program de 8 ore pe zi”

Serviciile asigurate de către acest post de pompieri cu 15 angajați ar urma să fie plătite de unitatea spitalicească cu suma enormă de 2.664.000 de lei, fără TVA, pe parcursul a doi ani. În momentul de față, spitalul derulează un contract similar cu o firmă de pompieri, dar având o valoare cu 36% mai mică, respectiv 1.710.000 de lei.

Practic, în loc să angajeze brancardieri, infirmiere sau asistente medicale, șefia Spiridonului dă banii pe 15 pompieri, dintre care 2 sunt, chipurile, specialiști în prevenție.

Paradoxal este că, în timp ce contractează servicii private de pompieri, Spitalul Sfântul Spiridon are în structura sa 6 clinici care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, respectiv clinicile de Endocrinologie, Hematologie, Dermatologie, Alergologie, Chirurgie generală I și II.

Funcționarea viitorului post de pompieri este cu atât mai inutilă cu cât sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență se află la o distanță de doar 1 km de spital.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here