Stagiul militar voluntar, adoptat de Parlament. Cum poți deveni rezervist

0
67

Senatul a adoptat Legea privind Statutul rezerviştilor voluntari prin care cetăţenii români domiciliul stabil în România pot deveni rezervişti voluntara. Legea a trecut, astfel, și de camera decizională și poate fi trimisă spre promulgare.
Proiectul prevede “provenienţa, drepturile şi obligaţiile, modul de recrutare şi selecţie precum şi modul de îndeplinire a serviciului militar de către rezerviştii voluntari”, se arată în expunerea de motive a iniţiatorilor. Noile reglementări stabilesc “o sursă sigură pentru constituirea şi pregătirea rezervei umane necesare instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale în caz de criză, la mobilizare şi război”.
Cine poate deveni rezervist voluntar:
– cetățeni români care au efectuat sau nu stagiul militar;
– cetățeni români care nu au fost condamnați penal printr-o hotărâre judecătorească definitivă;
– cetățeni români care nu fac parte din organizații interzise de legislația țării noastre și nu sunt membrii ai unor organizații incompatibile cu regulile, activitățile și atribuțiile specific profesiei de voluntar;
– cetățeni români care nu aparțin unor asociaţii religioase care contravin normelor de păstrare a ordinii publice sau afectează desfăşurarea profesiei militare.
Prin ordin al MApN vor fi stabilite și criteriile generale și specifice ale recrutării.
Rezerviștii vor încheia un contract pe durată determinată și în anumite condiții, vor fi obligați să participe la stagii obligatorii de pregătire și vor beneficia de drepturi salariale, plata asigurărilor sociale și de sănătate, dar și de prime de fidelitate, drepturi de echipare și de hrană conform reglementărilor aplicabile personalului militar în activitate, măsuri de protecție social, asistență medicală și medicamente, recuperare, recompense și cursuri gratuite. Pe durata instruirii, angajatorii sunt obligați să păstreze raporturile de muncă. Astfel, rezerviștii nu pot fi concediați pentru că participă la aceste sesiuni obligatorii.
În perioada în care nu participă la instruire sau la misiuni în cadrul structurilor în care sunt încadrați, aceștia sunt declarați în continuare în sistemul public de pensii, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate și în sistemul asigurărilor de șomaj. Ei beneficiază, de asemenea, de o remunerație lunară în valoare de 30% din suma reprezentând solda de funcție pe care sunt încadrați, conform contractului încheiat și solda gradului deținut.
Proiectul mai prevede că, la instituirea stării de asediu, la declararea stării de mobilizare sau de război, contractile rezerviștilor voluntari se suspend, iar aceștia vor fi concentrați/mobilizați conform legii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here