Statistici ingrijoratoare privind obezitatea in randul populatiei scolare din Iasi

0
68

In zilele de 18 și 19 mai 2018, în Aula Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi va avea loc Conferinţa Prevenţia obezităţii la vârsta copilăriei – Tradițiile sănătoase în prevenția obezității.  Evenimentul marchează Ziua Europeană de Prevenție a Obezității și este organizat de Fundația Tradiții Sănătoase, în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” Iaşi și Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, în parteneriat cu Universitatea ”Al. I. Cuza”, Centrul Regional de Sănătate Publică Iași, Societatea Studenților Mediciniști Iași și sub egida Colegiului Medicilor Iași.

Datele de cercetare din programul Traista cu sănătate din ultimii 5 ani arată în județul Iași o creștere alarmantă a obezității și a supraponderalității în rândul copiilor. De la 25% la 31% în rândul băieților și de la 24% la 26% în rândul fetelor. Beneficiarii acestui proiect au fost, în ultimii 5 ani, copii din municipiul Iași și patru comune din județ, în total peste 10.000 de școlari și preșcolari cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani. La nivelul țării constatăm o creștere cu un procent a obezității la băieți, în fiecare an, ceea ce este foarte grav.

Obezitatea reprezintă o amenințare la adresa sănătății copiilor din întreaga lume, amenințare care se manifestă și în țara noastră. Obezitatea la vârsta copilăriei este un factor de risc pentru complicaţii multiple, cum ar fi: bolile cardiovasculare, hipertensi­unea arterială, dislipidemiile, diabetul zaharat de tip 2, sindromul meta­bolic, apneea în somn, unele forme de cancer, precum și afecțiunile psiho-sociale (depresia, stigmatizarea, stima de sine redusă).

Combaterea obezităţii încă din copilărie necesită cooperarea actorilor sociali care vizează schimbarea comportamentului copilului (legată de aportul şi cheltu­ielile de energie) prin schimbări în mediul său fizic, socio-cultural, econo­mic şi politic. În România, prevenirea obezității la vârsta copilăriei, prin multiple acti­vi­tăți şi implicarea membrilor comunităţii, este realizată în cadrul Programului Traista cu sănătate. Tradiții sănătoase pentru copii sănătoși. Acest program face parte dintr-o largă rețea internațio­nală de prevenție a obezității la vârsta copilăriei, EPODE (Ensemble, Prévenons L’Obésité des Enfants) International Network, alături de peste 40 de programe din cinci continente şi 29 ţări.

Obiective: Comunicarea dintre medici, profesori, părinti și alți actorii sociali în scopul de a realiza prevenția obezității în comunitate, promovarea schimbului de experiență dintre specialiști, informare și conștientizare privind problemele legate de obezitate și găsirea soluțiilor pentru reducerea obezității în rândul copiilor, comunicarea rezultatelor programelor de prevenție bazate pe comunitate. Instruirea specialiștilor din sănătate (în special a medicilor de familie și nutriționiștilor) în vederea realizării prevenției și managementului obezității se va realiza în cadrul unui atelier preconferință.

Programul ”Traista cu sănătate. Tradiții sănătoase pentru copii sănătoși” (Healthy Traditions) face parte din rețeaua internaționala de prevenție a obezității la vârsta copilăriei EPODE International Network (EIN).

Aida POPA

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here