Studenți ai USAMV Iași au făcut cursul de agronomie în una dintre cele mai performante ferme de bovine din județ

0
63

Studenții de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) au parte de experiențe unice datorită vizitelor tematice din timpul studiilor. Cea mai recentă ieșire a studenților din anul I, linia de studiu cu predare în limba engleză, de la Facultatea de Medicină Veterinară, a fost la una dintre cele mai mari ferme zootehnice de bovine din comuna Vlădeni, județul Iași. Cu un efectiv de peste 2000 de capete, ferma din Vlădeni este considerată ca fiind una de top, unele dotări de aici fiind peste nivelul dotărilor din alte țări europene.

Studenții USAMV Iași au parte de astfel de ieșiri în cadrul orelor de studiu, informațiile aflate pe teren fiind definitorii în parcursul lor profesional. ”În ferma zootehnică de bovine am aflat multe informații interesante aplicate în viața reală, am reușit să conectăm ce învățăm la cursurile de agronomie, anatomie și fiziologie, de exemplu. Este o experiență unică pentru un student care poate să facă diferența între ce va face mai departe, să aleagă între a profesa pe animale de companie sau pe animale mari, de rentă”, este de părere Vlad Andrei Cimpoeșu, student în anul I la Facultatea de Medicină Veterinară a USAMV Iași.

Interesul și pasiunea studenților pentru a descoperi informații noi au fost remarcate și de inginerii din cadrul fermei. ”Ferma de bovine a societății noastre are un efectiv de peste 770 vaci la muls și 2000 de capete efectiv total, rasa Holstein, nivel productiv la aproximativ 42 litri per capita. A fost o deosebită plăcere, pentru noi, să-i avem invitați pe studenții din cadrul Facultății de Medicină Veterinară. Cred că numai prin aceste vizite în ferme, tinerii pot ajunge la un minim de experiență, ca atunci când ajung în câmpul muncii, fermele care își doresc cu adevărat performanță să se poată baza pe cunoștințele lor. Studenții au vizitat întreg fluxul productiv, am mers prin grajdurile de animale, au văzut sistemul de stabulație, cel de furajare, s-au familiarizat și cu sistemul de management al sălii de muls, au participat efectiv la muls. Un grup de studenți deosebit de interesați și chiar am apreciat că lor le place ceea ce fac”, a transmis Lucian Chelariu, inginer zootehnist în cadrul fermei de bovine din Vlădeni.

Studenții străini au apreciat experiența, catalogând-o drept inedită și unică. ”M-am simțit foarte bine aici, deoarece vreau să devin un medic veterinar pentru bovine și cred că este interesant să faci astfel de vizite, să descoperi lucruri noi despre animale. Am aflat modul de lucru în România, care este oarecum diferit de alte țări”, a spus Léa Vanmansart, studentă în anul I la Facultatea de Medicină Veterinară din Iași.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here