Studentii acuza sindicatele ca fac jocurile coalitiei de guvernare daca nu se opun legilor educatiei propuse de Ligia Deca. PSD si PNL vor să voteze legile luni, sub acoperirea mediatica a grevei profesorilor

0
112

Liga Studenților (LS IAȘI) solicită senatorilor să amâne votul pentru legile educaţiei, propus de PSD şi PNL pentru ziua de luni, în contextul în care în aceeaşi zi are loc greva generală a profesorilor, iar sindicatelor naționale în educație le solicită să ia o poziție clară împotriva proiectelor de lege pentru a putea primi sprijinul studenților și elevilor. Studenții consideră legitimă solicitarea de majorare a salariilor cadrelor didactice doar dacă aceasta este însoțită măcar de solicitări legate de reintroducerea publicității rezultatelor evaluării cadrelor didactice de către studenți, precum și de reintroducerea cel puțin a unei a treia probe la Evaluarea Națională. Tinerii consideră că este inacceptabilă solicitarea de creștere a salariilor în contextul în care legile „Deca” reduc calitatea actului didactic și din responsabilitatea și răspunderea publică a instituțiilor de învățământ.
În mod deloc întâmplător, în data de 10 mai a.c., când legile educației erau în plenul Camerei Deputaților, a avut loc protestul celor 15.000 de cadre didactice, însă fără ca liderii sindicali să vină cu vreo solicitare expresă legată de legi, ci doar de salarizare.
În cadrul dezbaterilor din plenul Camerei, chiar Ligia Deca, ministrul Educației, a recunoscut că sindicatele susțin proiectele de lege ale educației: „Am clarificat, în discuţiile pe care le-am avut, inclusiv ieri, cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământ, că ne dorim aceleaşi lucruri.” Reprezentanții sindicatelor nu au infirmat afirmația ministrului.
Astăzi, proiectele legilor educației sunt înaintate plenului fix în ziua în care sindicatele din educație au anunțat greva generală.
A venit vremea să ne întrebăm: sindicatele chiar vin în sprijinul profesorilor și al educației sau, de fapt, fac jocul coaliției de guvernare? Câte dezbateri despre legile educației au organizat sindicatele în teritoriu? Câte cadre didactice cunosc ce presupun noile proiecte de lege? Da, firește că suntem de acord că salariile profesorilor sunt mizere, însă nu putem fi de acord cu majorarea lor atât timp cât prin noile legi ale educației scapă de orice responsabilitate pentru calitatea actului didactic! Profesorii trebuie să fie atenți ca nu cumva să fie păcăliți de sindicate care se folosesc de o cerere legitimă, reală, dar plasată în timp în așa fel încât să ofere PNL un paravan de fum pentru dezbaterile legate de legile educației și care să vină în sprijinul PSD în contextul negocierilor pentru rotativa guvernamentală.” a declarat Toma Tataru, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here