Studentii ameninta cu proteste, satui de “doctorii” Bode, Ciuca, Campeanu si alti neispraviti. “Cultura plagiatului apropie Romania de Rusia lui Putin”

0
113

Liga Studenților (LS IAȘI) și Liga Studenților din Basarabia atrag atenția opiniei publice asupra riscului major de securitate regională pe care îl reprezintă prezența în politică și în administrația publică a persoanelor care și-au obținut titluri academice prin fraudă și amenință Guvernul de la București cu organizarea de proteste în situația în care vor fi trimise în Parlament proiectele noilor legi ale educației, care urmăresc amnistierea plagiatorilor și promovarea unei culturi a fraudei academice.
Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor, 24 ianuarie, Liga Studenților a organizat o manifestație de protest în fața Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la care au participat și colegii din Basarabia, prin care a subliniat că organizația va apăra universitățile față de orice ingerință a factorului politic de natură să aducă atingere libertății academice și normelor de etică în cercetare.
Mesajele „Unirea a fost făcută de studenți / Nu de plagiatori și incompetenți”, respectiv „Universitățile sunt reazămul națiunii, nu adăpostul politrucilor și al minciunii!” au fost transmise și premierului Nicolae Ciucă – acuzat de plagiat și președintelui PSD Marcel Ciolacu, precum și tuturor parlamentarilor care au urcat pe scenă la manifestările oficiale închinate Unirii Principatelor care au avut loc în Piața Unirii din Iași.
Liga Studenților consideră că frauda academică este una dintre cele mai mari amenințări la adresa siguranței regionale și a flancului estic al NATO, având în vedere că permite promovarea în politică și în administrația publică a unor persoane șantajabile, fără competențe reale sau fără cunoștințe și experiență reală în domeniile de activitate pentru care au fost numite sau votate.
Totodată, politica actuală a Guvernului de la București împiedică reforma în învățământul din Republica Moldova după principiile Legii Educației Naționale nr. 1/2011 și după reformele reale ale miniștrilor Mircea Miclea și Daniel Petru Funeriu, care au urmărit eliminarea fraudei din educație. Miza politicienilor plagiatori de la București este să nu se închidă „portița” prin care ei își „umflă” CV-urile: publicarea de articole plagiate care se bazează pe traduceri din publicații științifice în limba rusă, inaccesibile publicului din România.
În Rusia cultura plagiatul este larg răspândită, iar plagierea unei teze academice în vederea avansării în politică a devenit cutumă. O inițiativă anti-plagiat, Dissernet, a descoperit peste 10.000 de cazuri de plagiat în teze de dizertație sau de doctorat susținute în perioada 2013-2020 la universitățile din Federația Rusă. Chiar președintele Vladimir Putin a plagiat în teza sa de masterat.
Această cultură a plagiatului și a lipsei de rigoare academică specifică spațiului ex-sovietic a ținut învățământul superior din Republica Moldova în urmă, departe de standardele de performanță ale universităților occidentale, unele medii academice basarabene devenind fabrici de „umflat” CV-urile politicienilor. Cel mai celebru caz este al fostului ministru de Justiție, Florin Iordache, care a plagiat masiv în teza sa de doctorat în drept susținută la o universitate privată din Chișinău. Foarte cunoscute sunt și așa-zisele „conferințe internaționale” cu participanți de pe ambele maluri ale Prutului.
În ultimul an, Guvernul de la București a fost zguduit de cel puțin patru cazuri de plagiat. Premierul Nicolae Ciucă și-a plagiat o treime din teza de doctorat (42 din 138 de pagini), iar ulterior a blocat procesul de verificare a tezei printr-o acțiune în justiție care a fost repartizată unui judecător apropiat de PNL și printr-o plângere penală. Ulterior, personaje politice obscure și ofițeri de poliție au orchestrat o acțiune de intimidare și discreditare a jurnalistei Emilia Șercan, cea care a descoperit plagiatul premierului.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a plagiat cel puțin 18,5% din teza sa de doctorat.
Florin Roman, fost ministru al Cercetării și inovării, a plagiat în lucrarea de masterat după un suport de curs și a mințit în CV cum că ar fi absolvit Universitatea Babeș-Bolyai.
Totodată, Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, este suspectat de fraudă academică pentru că nu a consultat documentele pe care le citează în teza sa de doctorat.
Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al Educației, și-a însușit circa 100 de pagini (13 capitole) dintr-un curs universitar redactat de un profesor de-al său și nu și-a publicat teza de doctorat. Mai mult, acesta a încercat prin proiectele de legi ale educației promovate prin „România Educată” să amnistieze plagiatorii și să instituie o cultură a fraudei academice.
Cei care ne-au unit în trecut au urmat studii universitare de prestigiu, fiind intelectuali de valoare cu cercetări autentice, care au căutat să își pună toate resursele intelectuale în slujba națiunii și a binelui poporului român. În schimb, cei care astăzi ne dezbină și ne sărăcesc fie sunt incompetenți, fie au doctoratele plagiate. Colegii noștri din Basarabia sunt alături de noi în lupta pentru apărarea eticii și a integrității academice față de clanurile de plagiatori și activiști de partid și în lupta pentru apărarea libertății academice în fața corectitudinii politice și intervenției constante a politicului în viața universitară. Invităm toate organizațiile studențești din țară să se alăture demersurilor noastre și să se pregătească de proteste!
România pierde din imagine și putere diplomatică prin transformarea fraudei academice în lege, care nu face decât să încetățenească practicile recurente din politica rusă de care frații noștri basarabeni fug de peste 200 de ani. Orice discurs despre reunire și reunificare națională este demagogic și mincinos, atât timp cât vine de la persoane care nu au cel puțin un trecut academic curat, precum cei care au făcut posibile actele unirii la 1859 și 1918.
” a declarat Toma Tataru, președintele Ligii Studenților.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here