Tainele stiintei criminalistice, devoalate pe gratis in Aula Magna a celei mai vechi universitati din Romania

0
45

Pe 1 și 2 aprile 2017, începând cu ora 9:00, în incinta Aulei Magna „Mihai Eminescu” din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”din Iaşi va avea loc Conferința Naţională de Criminalistică, Ediţia a V-a, 2017.

Este unicul eveniment de acest gen din zona Moldovei, care se adresează atât publicului larg –  persoanelor  pasionate de cultura forensic, cât și studenților, masteranzilor, specialiştilor şi experţilor criminalişti.

Conferința este organizată de Grupul de Initiațivă al Masteranzilor de la Criminalistică în parteneriat cu Asociaţia Studenţilor la Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Facultatea de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi și CERNESIM.

În cadrul evenimentului vor participa specialişti din domeniu, cadre universitare, doctoranzi şi experți criminaliști, precum şi alţi reprezentanți ai sistemului de justiţie penală, printre aceștia aflându-se domnul  Conf. univ dr. Sorin Alamoreanu, profesor de criminalistică Facultatea de Drept, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca și expert INEC, precum și domnul Prof. univ. dr. si psiholog criminalist Tudorel Butoi-Severin.

În prima parte a conferinței, participanţii vor avea ocazia să afle detalii despre ceea ce presupune ştiinţa criminalistică, despre opiniile și experiențele experţilor din acest domeniu, despre tehnici şi metode moderne de cercetare criminalistică și, nu în ultimul rând, despre beneficiile concrete ale derulării unui astfel de masterat în domeniul criminalisticii.

În cea de-a doua parte a conferinței, vor avea loc workshop-uri – activități practice realizate de masteranzii criminalişti ce se adresează participanților, dar și invitaților :

Tehnici de microscopie folosite în criminalistică

În cadrul acestei lucrări practice se vor analiza microcristale, microorganisme vii, fibre textile, fire de păr provenind de la diverse animale, cu ajutorul microscopiei cu contrast de fază, cu lumină polarizată, cu fluorescenţă şi în câmp întunecat. Workshop-ul va avea loc sâmbătă, 1 aprilie 2017, în laboratorul PDF al Facultăţii de Fizică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Analiza spectrală în infraroșu cu aplicații în criminalistică

Participanții vor avea posibilitatea să cunoască una dintre metodele cu posibilități largi de investigare științifică care este de neînlocuit în analiza așa-ziselor urme-materie, precum urmele de produse petroliere sau lubrifianți, a cosmeticelor, a vopselurilor și a substanțelor dizolvante, a adezivilor, a cauciucurilor, a substanțelor sau produslor toxice, stupefiantelor. Workshop-ul se va desfășura sâmbătă, 1 aprilie, în laboratorul PDF al Facultăţii de Fizică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Balistică

La curiozitățile legate de balistică vi se va răspunde sâmbătă, 1 aprilie 2017, în sala de tir sportiv. În cadrul acestui workshop  veţi putea participa la o competiţie de tragere cu arma.

Luminol și Kastle Meyer

Participanții la workshop-urile intitulate „Luminol” și „Testul Kastle Meyer” vor avea ocazia să vadă modalitățile cele mai utilizate de detectare a prezenței sângelui. Luminolul este metoda ce se bazează pe fenomenul chemiluminiscenței, care reacționează la fierul din hemoglobină.Testul Kastle-Meyer este o metodă prezumtivă prin care se determină prezența  sângelui în cazul petelor roșii găsite la fața locului. Kastle-Meyer este un test de culoare, care în prezența sângelui  produce o schimbare a culorii. În cazul în care fenolftaleina şi apa oxigenată reacţionează cu moleculele de hem (fierul) din hemoglobină, prezenţa sângelui este indicată prin apariţia unei coloraţii roz

Aceste workshop-uri vor avea loc sâmbătă, 1 aprilie 2017 în Laborator L1 ( Laboratorul de analize fizico – chimice ) din cadrul Centrului CERNESIM, Laboratorul de Chimie Analitică al Facultăţii de Chimie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Toxicologie- Cianogeni: aliment și otravă.  Medicamente pentru slăbire până la moarte

În cadrul workshop-ului vor fi prezentate plantele și parțilr acestora- plante furajere, sâmburi de caise, migdale etc.- ce conțin cianogeni, cât și simptomele care derivă în urma consumului și tratamentul în urma intoxicației. De asemenea, participanții vor afla care sunt ingredientele nocive din pilulele folosite pentru slăbit.

Workshop-ul se va desfăşura duminică, 2 aprilie 2017, în Laboratorul de Biochimie, Facultatea de Chimie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Tehnici de relevare si prelevare a amprentelor

În cadrul acestui workshop, participanţii vor descoperi informaţii de actualitate cu privire la tipurile de amprente, formarea dermatoglifelor, caracteristicile acestora şi, nu în ultimul rând, noţiuni ce ţin de expertiza dactiloscopică. Lucrarea practica va avea loc duminică, 2 aprilie 2017, în holul din faţa Laboratorului PDF al Facultăţii de Fizică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Detectarea comportamentului simulat utilizand tehnicile poligraf

Ideea că minciuna produce efecte fiziologice colaterale este cunoscută din cele mai vechi timpuri. Rolul testării poligraf în stabilirea adevărului poate fi unul semnificativ şi poate schimba cursul unei investigaţii criminalistice. Workshop-ul cu şi despre poligraf va avea loc duminică, 2 aprilie 2017, în Laboratorul de criminalistică al Facultăţii de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Participanții vor putea identifica oportunitățile de valorificare profesională în această ramură a justiției, având în același timp ocazia să adreseze întrebări invitaților prezenți.

Aida POPA

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

74 − = 70