Teatru manifest ca formă de terapie la coruptie si prostie. Protest prin cultura la Ateneul din Iasi

0
67

În această săptămână încărcată de semnificații ce țin de promovarea și susținerea democrației, la Ateneu va avea loc spectacolul de teatru „Certificatul”, teatru manifest la adresa nepăsării și a incompetenței celor ce se află în posturi cheie. Sub deviza „Noi protestam prin cultură!”, invităm publicul ieșean la un spectacol care descrie exact și fidel sistemul birocratic şi corupt românesc!

Astăzi orice și oricine poate deveni subiectul unei piese de teatru. Nu există cenzură. Din păcate nici autocenzura nu prea funcționeaza la români. Dreptul la libera exprimare este poate cel mai important și consistent drept caștigat de români de la revoluție încoace. Putem vorbi orice despre oricine. Putem înjura în gura mare pe stradă, la televiziune, pe scenele de teatru. De cele mai multe ori o facem la modul trivial și gratuit. Vulgaritatea și prostul gust este la el acasă. Vorbim despre orice și oricum, uitând însă de ceea ce ne doare cu adevărat. Sărăcia, corupția, birocrația, iresponsabilitatea și nepăsarea au lăsat urme adânci în romanul obișnuit de astăzi. Ne ocupăm de lucruri inutile și ascundem gunoiul sub covor ca să nu vadă lumea mizeria în care trăim. Astăzi, poate mai mult ca niciodată, e nevoie de un teatru social. Acea formă de teatru care să oblige societatea să recunoască degradarea ei și să oblige națiunea la revoltă socială. Comedia scrisă de dr. Venerus Popa are acel sâmbure de revoltă socială care-și mijește ochii de după paravanul numit pamflet. Am scos din arhivă texte care s-au dovedit de mare actualitate în ciuda trecerii vremii și le-am pus pe muzică. Ca un fel de addenda la textul absurdoid “Certificatul.” Am fost sau nu inspirat în această alaturare? Aștept reacția publicului.„ a spus Viorel Vârlan, regizor.

Spectacolul de teatru „Certificatul”, va avea loc duminică, 5 februarie 2017, ora 19.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași. Vârsta recomandată: 16+

Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri : 15 lei/ 10 lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here