Teatrul National Iasi, invitat cu două spectacole la Reuniunea Teatrelor Nationale Romanesti de la Chisinau

0
68

Abia întors din Serbia, de la Festivalul Internațional de Teatru de la Niš, Naționalul ieșean se pregătește pentru un nou eveniment de amploare. Două spectacole recente ale Teatrului Național Iași sunt invitate în această săptămână, la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău: „Domnul Vulpe” de Larry Gelbart, în regia lui Cristian Hadji-Culea, și „Trei piese triste” de Maurice Maeterlinck, producție montată de Radu Afrim. Organizatorul festivalului: Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.
Spectacolele vor avea loc la Sala Mare a instituției gazdă, pe 17 septembrie („Domnul Vulpe”) și pe 18 septembrie („Trei piese triste”).
Participarea cele două spectacole ale Teatrului Național Iași este susținută de Institutul Cultural Român.
Cea de-a VII-a ediție a evenimentului de la Chișinău se va desfășura în perioada 15-28 septembrie, sub genericul „Artiștii pentru pace, libertate, speranță”.
În contextul războiului declanșat în Ucraina și a amenințărilor la adresa democrației și libertății venite din exterior, cultivarea prin artă a libertății de expresie și de creație, a gândirii independente, a spiritului critic a devenit o prioritate. Noi, oamenii de artă, simțim mai acut decât oricând imperativul de a menține credința și speranța că viața merită trăită în libertate, că prin violență, ură, teroare, prin „mână de fier” și agresiune militară nu poate fi construită o lume mai bună.” (Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău)
Organizarea ediției din acest an este o confirmare a susținerii oamenilor de cultură pentru decizia Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană.
“Domnul Vulpe” de Larry Gelbart – Regie: Cristian Hadji-Culea;Scenografie: Dragoș Buhagiar, Iuliana Gherghescu;
Ilustrație muzicală: Odry Bârcă; Distribuția: Călin Chirilă, Horia Veriveș, Petronela Grigorescu, Ada Lupu, Doru Aftanasiu, Cosmin Maxim, Adi Carauleanu, Ionuț Cornilă, Dumitru Năstrușnicu, Andrei Sava, Robert Agape, Sebastian Pricop, Toma Rîșcă, Mihai Biholar, Teodor Babă, Iulian Lungu, Ștefan Pîslariu, Sebastian Ilașcu.
“Trei piese triste” de Maurice Maeterlinck – Scenariul și regia: Radu Afrim;Scenografia: Cosmin Florea (Premiul pentru cea mai bună scenografie, UNITER 2022); Video: Andrei Cozlac; Coregrafia: Radu Alexandru;
Aranjament muzical, pregătire muzicală: Diana Roman; Asistent regie: Antonia Mihăilescu; Distribuția: Ada Lupu, Pușa Darie, Emil Coșeru, Ionuț Cornilă, Horia Veriveș, Diana Roman, Livia Iorga, Răzvan Conțu, Diana Raluca Amitroaie, Diana Vieru, Alexandra Azoiței, Ioana Fuciuc, Mălina Lazăr, Georgiana Zmău.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here