Tezaur național, în licitație. 50.000 euro, pretul de pornire pentru un Grigorescu

0
57

Capodopere ale artei românești, semnate de cei mai importanți artiști, din colecții istorice, sunt adunate, pentru prima dată, într-o licitație festivă. Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Ioan Andreescu, Ion Țuculescu sau Adrian Ghenie, fac din Licitația de Iarnă cel mai important eveniment al anului dedicat artei românești. Picturile celebre impresionează prin traseul pe care l-au avut, proveniența completă de la artist la zi, vreme de peste un secol.

„Cusătoreasă (Sora artistului)”, o lucrare semnată de Nicolae Grigorescu a fost  cumpărată de omul politic Ion Ionescu-Quintus direct de la artist din atelierul de la Câmpina la vârsta de 30 de ani, devenind astfel primul ei colecționar. Opera are un preț de pornire de numai 50.000 de euro.

Tot pictorul național Grigorescu semnează și „Casa Pădurarului”, care provine din prestigioasa colecție de pictură românească a doctorului Iosif Dona și care a aparținut lui Alceu Urechia, fiul istoricului și politicianului Vasile Alexandrescu Urechia. Tabloul are un preț de pornire de numai 40.000 de euro

Parte a unei importante colecții istorice este și tabloul „Stradă din Vitreé” semnat de Gheorghe Petrașcu. Lucrarea a aparținut fiicei dramaturgului I.L. Caragiale, Ecaterina Logadi Caragiale, plecând de la un preț de pornire de numai 6.000 de euro.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

84 + = 88