Toate garajele construite ilegal vor fi demolate până la finalul anului viitor

0
71

Situaţia garajelor construite ilegal şi stadiul demolării acestora au făcut obiectul unei interpelări adresate primarului Mihai Chirica în şedinţa ordinară a Consiliului Local de joi, 29 noiembrie.

“În momentul de faţă sunt identificate circa 1.400 de module de parcare de tip garaj, dintre care doar 381 sunt autorizate provizoriu. Diferenţa o reprezintă cele total neautorizate, practic construite ilegal. Procesul de dezafectare a acestora a început în urmă cu o lună de zile. La momentul actual, sunt notificate circa 500 de module, iar până la sfârşitul anului vor fi notificate toate. Demolate de noi, din lipsa de reacţie a celor care le deţineau, sunt aproximativ 70 de garaje, iar de către proprietarii ilegali, tot cam atâtea. Sperăm ca, pe durata anului 2019, să le demolăm pe toate. Scopul este de a creşte numărul de locuri de parcare. România, în general, şi Iaşul, în special, au mai rămas locurile în care se mai construiesc astfel de garaje, în marea lor majoritate nişte magazii. Personal, m-am deplasat în teren când s-au deschis asemenea garaje. De pildă, pe str. Cuza Vodă nr. 6, patru reprezentau depozite de produse care erau livrate în diverse magazine. N-aveau nimic de-a face cu zona de garare. Toate suprafeţele eliberate în urma demolării vor fi reparate, marcate şi date spre închiriere celor care doresc să le folosească în scopul de a parca”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Aşadar, municipalitatea ieşeană va continua campania de dezafectare şi îndepărtare a garajelor şi chioşcurilor construite ilegal sau abandonate pe domeniul public.

O parte din aceste construcţii cu caracter provizoriu sunt realizate ilegal pe spaţiul verde sau pe terenuri care fac parte din arealul de regenerare urbană. Multe din aceste construcţii sunt folosite ca spaţii de depozitare pentru deşeuri menajere sau de altă natură, afectând calitatea aerului şi a mediului, în general. Proprietarii acestora sunt notificaţi prin adrese trimise de Direcţia Exploatare Patrimoniu. Dezafectarea este făcută de Servicii Publice SA, cu sprijinul Salubris SA şi al Poliţiei Locale.

Măsurile de sistematizare urbană au fost iniţiate, într-o primă etapă, începând din anul 2016, prin desfăşurarea de acţiuni de dezafectare a acestui tip de garaje. Acestea vor fi implementate gradual pe întreg teritoriul municipiului, până la finalizare.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here