Top 300 cei mai bogati români. Ce avere are Iulian Dascalu, “regele mall-urilor”

0
64

Omul de afaceri Iulian Dascălu, proprietarul mai multor centre comerciale din țară, se clasează pe poziția a cincea în Top 300 Capital 2017. Acesta are o avere estimată la 480-500 de milioane de euro, în creștere după ce la ediția anterioară aceasta era estimată la 450-460 de milioane de euro.

Ion Țiriac rămâne, pentru al patrulea an consecutiv, cel mai bogat român, cu o avere estimată la 1,7-1,8 miliarde de euro, potrivit Top 300 Capital, în urcare ușoară față de ediția anterioară, când averea sa era estimată la 1,6-1,65 miliarde de euro. Țiriac deține o cotă de acțiuni la asigurătorul Allianz Țiriac, dar și Țiriac Auto, care este importator de mașini Mercedes, Hyundai, Ford, Jaguar, Land Rover și Mitsubishi. Tot legat de domeniul auto, Ion Țiriac deține și Țiriac Collection, unde pot fi admirate toate automobilele omului de afaceri. Mai nou, miliardarul pariază pe benzinării și energie.

Frații Dragoș și Adrian Pavăl, care dețin retailerul de bricolaj Dedeman, cel mai mare din România, se mențin tot pe poziția a doua, însă consemnează o apreciere considerabilă a averii. Aceștia au acum o avere estimată între 1,1 și 1,2 miliarde de euro, după ce anul trecut aveau o avere estimată la 920-950 de milioane de euro. Creșterea vine după ce Dedeman a avut un an foarte bun, compania înregistrând o creștere a cifrei de afaceri până la 5,25 miliarde de lei și un profit net de 713 milioane de lei. Dedeman are 8.421 angajați, potrivit informațiilor de pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Zoltan Teszari, patronul grupului telecom RCS-RDS, se află acum pe poziția a treia în top, cu o avere de 550-570 de milioane de euro. Majorarea vine după ce grupul RCS s-a listat pe Bursa de Valori București (BVB) în primăvara acestui an. RCS are acum o capitalizare de 3,5 miliarde de lei. Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, RCS-RDS SA a avut în 2016 o cifră de afaceri de 3,29 miliarde de lei și o pierdere de 59 milioane de lei. Compania s-a extins în ultimii ani și în domeniul furnizării de energie către populație.

Anul trecut pe poziția a treia se afla omul de afaceri Ioan Niculae, patronul Interagro. Dacă acesta avea anul trecut o avere estimată la 600-700 de milioane de euro, acum aceasta este semnalată la 500-600 de milioane de euro. Patru companii din grupul Interagro au intrat în insolvență în ultimii ani. Grupul activează atât în agricultură, cât și în producția de îngrășăminte. În vara acestui an, atât Ioan Niculae, cât și fostul ministru al Economiei Adriean Videanu, alături de alte persoane, au fost trimiși în judecată în Dosarul Romgaz, instrumentat de către DIICOT.

Latifundiarul Gigi Becali se află pe locul al șaselea în Top 300 Capital 2017, cu o avere estimată la 400-500 de milioane de euro. Acesta a urcat puternic în top, după ce la ediția din 2016 avea o avere de 280-300 de milioane de euro. Becali deține mai multe terenuri, dar și clubul de fotbal FCSB, singurul din România care se mai află angrenat în competițiile europene în acest moment.

Gruia Stoica și Vasile Didilă, oamenii din spatele Grup Feroviar Român-Grampet. Acesta deține mai multe companii cu activităţi în toate sectoarele de cale ferată, de la transportul de mărfuri, fabricarea materialului rulant şi reparaţii până la management logistic. Acestea au activități în România, Bulgaria, Ungaria, Germania, Austria, Serbia, Muntenegru, Ucraina şi Republica Moldova. GFR a depășit CFR Marfă, devenind liderul transportului feroviar de marfă din România. GFR a fost pe cale să cumpere CFR Marfă în anul 2013, dar tranzacția nu s-a mai concretizat. Gruia Stoica a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, fiind acuzat că i-ar fi dat avocatului Doru Boștină trei milioane de euro pentru a afla prețul oferit de CFR Marfă la o licitație pentru transportul cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia (CEO). Gruia Stoica a primit atunci o pedeapsă de doi ani și șase luni cu suspendare, iar avocatul Boștină – un an cu suspendare.

Omul de afaceri Frank Timiș se găsește pe poziția a opta, cu o avere estimată la 380-400 de milioane de euro. În ediția precedentă, averea acestuia era consemnată la 270-280 de milioane de euro. În anul 2013, Timiș era numit ”Împăratul Resurselor” din Africa de Vest. Compania sa African Minerals deține mai multe perimetre în Sierra Leone, iar Pan African Minerals extrage mangan în Burkina Faso. O altă companie a sa, African Petroleum deține o serie de concesiuni petroliere în Liberia și Senegal. Frank Timiș este ”creatorul” afacerii Roșia Montană. Acesta a pus bazele Gabriel Resources în anul 1995, când s-a asociat cu statul român pentru extragerea aurului și argintului de la Roșia Montană, unde se găsește cea mai mare rezervă de metale prețioase din Europa.

Radu Dimofte a avansat o poziție în Top 300 Capital 2017, averea sa fiind estimată acum la 370-400 de milioane de euro, după ce anterior era de 280-300 de milioane și se clasa pe poziția a zecea. Radu Dimofte a derulat afaceri imobiliare împreuna cu un alt om de afaceri, respectiv Puiu Popviciu. În luna noiembrie, phera Group – operatorul lanțurilor fast food KFC, Pizza Hut și Taco Bell din România – s-a listat pe Bursa de Valori București. În urma listării, Dimofte va rămâne cel mai mare acționar al Sphera Group, cu o deținere de 43,6%.

Frații Marius și Emil Cristescu încheie clasamentul primilor zece cei mai bogați români, cu o avere estimată la 340-350 de milioane de euro. Aceștia u consemnat o scădere, după ce anul trecut aveau o avere de 350-360 de milioane de euro și ocupau locul al șaptelea. Principalele afaceri ale fraților Cristescu se derulează în special în Banat și sunt incluse în Bega Group. Între companiile controlate de cei doi se regăsesc producătorul de motoare Bega Electromotor și Foraj Sonde, o companie de servicii destinate companiilor de petrol și gaze.

Puiu Popoviciu ocupa anul trecut locul al optulea al topului, cu o avere de 340-360 de milioane de euro. Popoviciu a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru ilegalități cu terenurile din zona Băneasa și a dispărut din țară. Ulterior, acesta s-a predat la Londra. Pe terenul de 224 de hectare în cauză se află mall-ul Băneasa Shopping City, dar și Ambasada SUA. Pe site-ul Poliției Române, Popoviciu este in continuare dat în urmărire generală.

Valoarea totală a averilor din Top 300 Capital, ediția 2017, este de 23 de miliarde de euro, echivalentul a 13,62% din Produsul Intern Brut (PIB) al României, în urcare cu 1,36 miliarde de euro față de anul anterior. Totuși, valoarea din acest an este departe de cele 39 de miliarde de euro înregistrate în anul 2008, cel de dinaintea crizei.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

76 − = 75