Topul propunerilor venite din partea ieșenilor pentru bugetul local pe acest an

0
65

Primăria Municipiului Iași continuă strângerea de propuneri din partea ieșenilor pentru constituirea bugetului Municipiului Iași pe anul 2021. Propunerile vor fi analizate, centralizate, ierarhizate şi incluse în proiectul bugetului Municipiului Iaşi. Această consultare publică este organizată pe mai multe paliere.

Astfel, ca și anii trecuți, ieșenii pot să trimită propunerile pentru bugetul local cu ajutorul formularelor special realizate și disponibile la sediul Primăriei și la centrele de cartier. Începând de luni, 15 februarie, au fost împărţite 5.000 de chestionare la Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni şi la cele cinci centre de cartier. Această etapă a consultării publice se va încheia în jur de 15 martie.

Până vineri, 26 februarie, la Centrul de Informații pentru Cetățeni și centrele de cartier au fost strânse 707 chestionare cu 1.626 de propuneri (312 chestionare cu 1.028 de propuneri la Centrul de Informații pentru Cetățeni, respectiv 395 de chestionare cu 598 de propuneri la centrele de cartier).

Pe lângă completarea acestor chestionare, ieşenii pot trimite şi în scris propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare pe adresa Primăria Municipiului Iaşi, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr. 11, Iaşi, cod 700064, sau pe e-mail la adresa informatii@primaria-iasi.ro.

Totodată, ieșenii au la dispoziție pagina oficială de Facebook a Primăriei Municipiului Iași, www.facebook.com/PrimariaMunicipiuluiIasi, precum și un formular online postat pe site-ul Primăriei: http://www.primaria-iasi.ro/portal-iasi/anunturi-pmi/consultare-publica-proiectul-bugetului-municipiului-iasi-pe-anul-2021/10545/anunturi.

Până vineri, 26 februarie, prin această ultimă modalitate de consultare au fost strânse deja 370 de mesaje, care însumează peste 1.500 de propuneri. De asemenea, pe adresa de e-mail informatii@primaria-iasi.ro au fost primite circa 300 de propuneri.

La aceste forme de consultare publică se adăugă dezbaterile în format clasic. Pe 3 și 4 februarie au avut deja loc întâlniri cu directorii de unități școlare din Iași. Vor urma întâlniri cu rectorii universităților ieșenii, cu reprezentanții sindicatelor și altor structuri asociative etc. 

În perioada următoare vor fi organizate și o serie de dezbateri online cu cetățenii, aceasta după lansarea proiectului bugetului pe acest an.

La toate aceste modalități de colectare a ideilor și propunerilor se adaugă solicitările primite direct de către primarul Mihai Chirica în cadrul audiențelor „clasice” și al celor televizate.

Cele mai frecvente solicitări

Atât prin chestionarele completate fizic, cât și prin cele trimise online, ieșenii se arată în continuare preocupați de o serie de probleme pe care le doresc soluționate inclusiv prin alocări financiare de la bugetul local. Principalele domenii de interes sunt:

– infrastructura (reparații și modernizări de străzi, construirea pasajelor supraterane din Podu Roș și a altor pasaje);

– amenajarea de locuri de parcare (inclusiv park & ride);

– fluidizarea traficului rutier;

– modernizarea transportului public;

– amenajarea de parcuri și locuri de joacă, realizarea de plantări;

– combaterea poluării;

– amenajarea de noi piste pentru biciclete;

– realizarea unor investiții de anvergură precum șoseaua de centură, amenajarea albiei râului Bahlui, construirea unui nou stadion și a unei noi săli polivalente.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here