„Tot orasul a disparut”. Marturii de groaza in urma tornadelor care au ucis 100 de oameni în SUA

0
71

„Este ca o zonă de război sau ceva ce vezi doar în filme”, spune unul dintre supraviețuitorii tornadelor care au făcut ravagii în centrul și sudul SUA. Prinși sub dărâmături, cei care au scăpat cu viață sunt șocați de fenomenele meteo extreme, nemaiîntâlnite în această perioadă. În doar câteva minute, totul a fost distrus în jurul lor, relatează CNN.
Potrivit celor mai recente date, cel puțin 50 de tornade au lovit opt state americane: Arkansas, Illinois, Indiana, Kentucky, Missouri, Mississippi, Ohio și Tennessee. De la o zi la alta, autoritățile anunță un bilanț tot mai sumbru. Peste 100 de oameni și-au pierdut viața, dar încă sunt victime prinse sub dărâmături. Cele mai multe victime sunt în statul Kentucky, unde mai multe orașe au fost complet distruse. Printre acestea se numără și Mayfield, unde prăpădul a fost surprins și de imaginile din satelit. Cei care au scăpat cu viață nu își revin din șoc. Kyanna Parsons-Perez a fost prinsă sub dărâmături, după ce fabrica de lumânări în care lucra s-a prăbușit. Peste 100 de oameni se aflau în clădire când a lovit tornada, iar femeia își amintește că în câteva secunde clădirea s-a prăbușit ca un castel din cărți de joc. „Boom, și totul a căzut peste noi”
„S-a întâmplat atât de repede. Ne-am legănat cu toții înainte și înapoi, apoi boom, și totul a căzut peste noi”, a declarat femeia pentru CNN.

Când haosul a trecut, ea s-a trezit cu picioarele blocate sub un rezervor cu apă. A fost salvată după câteva ore, moment în care a aflat că a fost la doi metri sub dărâmături.
„Odată ce am ieșit de acolo, nu am putut face altceva decât să-i mulțumesc lui Dumnezeu. (…) Este de necrezut că cineva a ieșit de acolo”, a continuat ea.
„O parte din inima mea este zdrobită” Și Leisha Doran a fost martoră la distrugerea orașului Mayfield, unde avea o librărie. Cu câteva ore înainte de dezastru, ea a fost la un eveniment organizat în comunitate pentru sărbătorile de iarnă.
„Toată lumea era atât de fericită. Cântam, râdeam și ne distram”, a spus Doran.
Apoi a venit tornada, iar magazinul ei a fost distrus. Femeia a publicat pe Facebook imagini cu librăria înainte și după trecerea tornadei.
„O parte din inima mea este zdrobită. Tocmai făcusem această poză și așa mi-o voi aminti mereu. Sunt atât de recunoscătoare că niciunul dintre noi nu a fost acolo în seara asta”, a scris ea în dreptul fotografiilor.
Fiecare clădire istorică pe care o avem este la pământ, biserici care existau de sute de ani. Este ca o zonă de război sau ceva ce vezi doar în filme. Nu va mai arăta niciodată la fel. Tot orașul a dispărut. Locuitor din orașul Mayfield, Steven Elder: Pompier: „Nu te poți antrena pentru astfel de lucruri” Alt stat, mărturii similare. Trei bărbați, care se aflau într-un parc din Tennessee, au spus că au realizat că sunt în pericol, atunci când au început să sune sirenele. 15 minute mai târziu, furia naturii se dezlănțuia. Au reușit să se refugieze în camera lor dintr-un motel, iar după ce tornada a trecut au văzut că parcul de rulote din apropiere era devastat. Remorcile, mașinile și copacii din zonă fuseseră luați de vânt.
„Vezi asta la televizor tot timpul, nu îți imaginezi că vei vedea așa ceva în fața ta. (…) Nu te poți antrena pentru astfel de lucruri”, a declarat un pompier voluntar care a intervenit în zonă. „A fost sfâșietor” În statul Arkansas, Jeffrery spune că s-a confruntat de mai multe ori cu tornadele, însă niciodată de o asemenea amploare. S-a adăpostit în casă, iar în câteva ore a văzut că totul în jurul lui era la pământ. „A fost sfâșietor să văd pagubele și pierderile de vieți omenești în zonă. Mă doare inima pentru cei care și-au pierdut casele, mai ales acum înainte de Crăciun. Știu că va fi dificil să curăț și să reconstruiesc. Va dura timp”, a spus bărbatul.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 44 = 45