Tramvaiele PESA au fost scoase pe trasee, la Iasi

0
70

Amplul program de modernizare a transportului public din Municipiul Iași a intrat într-o nouă etapă. Joi, 9 septembrie, în fața Palatului Culturii, a avut loc un scurt moment oficial de prezentare și inaugurare a primelor tramvaie achiziționate de Primăria Municipiului Iași cu fonduri europene. Pe lângă reprezentanții autorităților locale, la eveniment au participat Excelența Sa Maciej Lang, ambasadorul Republicii Polone în România, și o delegație a producătorului polonez condusă de Krzysztof Zdziarski, președintele PESA Bydgoszcz SA.
Până în prezent în Depoul Companiei de Transport Public au ajuns șase tramvaie PESA Swing. Contractul de achiziție a celor 16 tramvaie PESA a fost semnat de primarul Mihai Chirica pe 27 aprilie 2020. Valoarea contractului este de circa 163 de milioane de lei (aproximativ 33 milioane de euro), iar suma este finanțată cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional.
Cele 16 tramvaie PESA au o lungime de 30 de metri și capacitate de transport totală de 240 de locuri, din care aproape 60 pe scaune. Toate tramvaiele au dotări moderne: aer condiţionat, instalaţie de încălzire, sistem de supraveghere video interior şi exterior și de informare a călătorilor etc.
Iașul este al șaptelea oraș din afara Poloniei ai cărui locuitori vor călători cu tramvaiele produse în Bydgoszcz. Până în prezent compania le-a livrat în Szeged, Sofia, Kiev, Moscova, Kaliningrad și Cluj-Napoca. În total, PESA a livrat peste 170 de tramvaie în străinătate și peste 600 în diverse orașe poloneze.
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here