Transferul gratuit a 7,8 hectare de teren din domeniul public al Iasului catre MMB, atacat in contencios administrativ

0
221

Un consilier local a atacat la Prefect hotărârea prin care PNL-PSD-PMP au aprobat cedarea a 7.8 ha din domeniul public GRATUIT, în valoare de peste 10 milioane euro, pentru demararea unei investiții private!

Solicit o dezbatere publică largă, unde să fie invitați reprezentanții mediului de afaceri, mediului universitar și academic, reprezentanții cultelor religioase și ai societății civile pentru a indentifica cea mai bună soluție pentru exploatarea și valorificarea în beneficiul comunității a acestei suprafețe de teren care valorează peste 10 milioane euro!”, a declarat consilierul Răzvan Timofciuc.

”În data de 23 august 2023, PNL-PSD-PMP din Consiliul Local al Municipiului Iași a aprobat o Hotărîre care vizează atribuirea în folosință gratuită a unui teren de 7.8 ha din Moara de Vânt către Mitropolia Moldovei și Bucovinei – Arhiepiscopia Iașilor, în vederea realizării unei investiții private. [1]

În calitate de consilier local al Municipiului Iași, am adresat o sesizare Instituției Prefectului Județului Iași, d-lui Bogdan Cojocaru, referitoare la nelegalitatea emiterii acesti Hotărâri.

Principalele nereguli identificate sunt:

  1. Încălcarea legii 52/2003 privind comunicarea către consilierii locali. Proiectul de hotărâre a fost transmis consilierilor locali cu mai puțin de 5 zile înainte de ședința în care a fost aprobat, contrar prevederilor art. 134 din Codul Administrativ și art. 181 din Legea nr. 134/2010.
  2. Lipsa dezbaterii publice și a publicării proiectului cu cel puțin 30 de zile înainte de aprobare, contravenind astfel Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.
  3. Transmiterea în folosință gratuită către o entitate care nu are calitatea de persoană juridică fără scop lucrativ sau serviciu public, contrar prevederilor legale. Mai mult, retransmiterea folosinței este interzisă expres la art 351 din Codul Administrativ.
  4. Încălcarea art. 349, alin 1 din Codul Administrativ, în sensul că HCL nu cuprinde datele de identificare a bunului și nici valoarea de inventar.

Solicit o dezbatere publică largă, unde să fie invitați reprezentanții mediului de afaceri, mediului universitar și academic, reprezentanții cultelor religioase și ai societății civile pentru a indentifica cea mai bună soluție pentru exploatarea și valorificarea în beneficiul comunității a acestei suprafețe de teren. Îmi exprim speranța că justiția va prevala și că interesele cetățenilor Municipiului Iași vor fi apărate în fața unor astfel de decizii luate fără respectarea legii.”, se arata in memoriul consilierului.

Marius GAVRILESCU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here