Tranzy, aplicatia mobilă de transport public a Iasului. Ce ofera aceasta?

0
52

Primăria Municipiului Iași pune la dispoziția cetățenilor aplicația de mobilitate urbană Tranzy, parte dintr-o suită de instrumente inteligente dedicate serviciului de transport urban. Introducerea și dezvoltarea aplicaţiei continuă seria de acţiuni demarate odată cu introducerea panourilor informative care afișează în timp real minutele de sosire a vehiculelor în stație și continuă programul de modernizare a serviciului de transport public din Iași.

Avantajele principale ale Tranzy sunt rezultatele operării cu date interogate în timp real. Aplicaţia oferă detalii actualizate despre linii, minutele de sosire a mijloacelor de transport în staţie și rutele optime în funcție de punctul de plecare ales, alerte de trafic, vehicule și distanța până la destinație. Aplicația oferă harta actualizată a staţiilor de transport public din oraș, caută poziția utilizatorului pentru a găsi cea mai apropiată stație de autobuz sau tramvai și traseul optim pentru a ajunge la destinația dorită în cel mai scurt timp. Minutele de sosire a vehiculelor în staţie sunt calculate în timp real prin intermediul dispozitivelor GPS instalate în fiecare vehicul și, astfel, călătorii știu exact cât timp au de așteptat în stație.

Călătorii mai pot afla orarul general al mijloacelor de transport, liniile disponibile și stațiile prin care acestea trec, stațiile din proximitate și variantele optime de traseu pentru a ajunge la o anumită destinație, devierile, intervențiile sau blocajele din trafic. Tranzy poate filtra datele în funcție de mijlocul de transport preferat și cuprinde o rubrică de informații utile.

Realizată sub forma unui ghid de călătorie urbană disponibil pe telefoanele mobile, aplicaţia are în vedere, pe viitor, atȃt includerea mijloacelor alternative de deplasare – biciclete, trotinete electrice ș.a., precum și posibilitatea achiziţionării de bilete și abonamente direct din aplicaţie.

„Modernizarea transportului public de călători reprezintă unul dintre principalele obiective ale mele, ca primar al Municipiului Iași. Introducerea unei serii de instrumente care să simplifice utilizarea transportului în comun, atât pentru călători, cât și pentru Compania de Transport Public SA face parte și din planul de măsuri de reducere a poluării în orașul nostru. O aplicație mobilă care poate oferi informații în timp real călătorilor și prezintă funcționalități care acoperă cât mai multe dintre nevoile beneficiarilor este una dintre aceste soluții. Alături de panourile informative care afișează minutele de sosire, această aplicație se înscrie și în demersurile noastre de transformare a Iașului într-un oraș smart”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Aplicaţia Tranzy intră în faza de testare, fiind accesibilă pentru început unui număr de 1.000 utilizatori pentru iOS și 1.000 pentru Android. Ieșenii sunt încurajaţi să testeze funcţionalităţile aplicaţiei și să ofere feedback, mecanismul pentru testare urmȃnd să fie afișat în curȃnd pe pagina www.tranzy.ro și platformele social media asociate.

În luna februarie a acestui an a fost lansată și platforma de management de flotă pentru Compania de Transport Public SA, care permite afișarea timpilor de sosire a mijloacelor de transport în stație. 

Introducerea acestor instrumente de îmbunătățire a serviciului de transport public aderă la obiectivele Planului de Mobilitate Urbană Durabilă al Muncipiului Iași.

Marius GAVRILESCU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

25 + = 28