Trei soliști ieșeni în finala unui important concurs de canto. Noemi Onucu a triumfat!

0
159

Opera Națională Română din Cluj-Napoca a găzduit în această săptămână un concurs important de interpretare muzicală – canto. Intitulată Verum Solitus Vocal Competition, competiția a fost adresată tinerelor talente ale universului operistic.
Juriul concursului a fost prezidat de reputata mezzosoprană Viorica Cortez, care s-a format la Iași și a fost prezentă pe toate marile scene ale lumii, Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Opera din Paris etc., și a fost alcătuit din 11 manageri și directori artistici ai teatrelor lirice din România și Republica Moldova.
Atât marile personalități ale operei din juriu, cât și publicul au apreciat din plin prestațiile celor trei angajați sau colaboratori ai Operei Naționale Române din Iași prezenți la Cluj-Napoca, soprana Noemi Onucu, basul Ivan Dikusar și Cezar Octavian Ionescu, toți trei calificându-se în finala concursului, care a reunit doar zece interpreți.
Chiar dacă a fost cea mai tânără participantă din competiție, Noemi Onucu, care este încă elevă, la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași, a primit Marele Premiu pentru voce feminină. Ivan Dikusar și Cezar Octavian Ionescu au primit premii speciale.
Urmare a triumfului de la Cluj-Napoca, Noemi Onucu a obținut dreptul ca în următorii doi ani să fie prezentă în spectacolele organizate de toate instituțiile lirice din țară.
Premiul obținut de marea speranță din Iași, care a debutat pe scena Operei locale în deschiderea stagiunii actuale, 2022-2023, reprezintă o confirmare a evoluției spectaculoase pe care Noemi a avut-o în acest an la Concursul Internațional „Giulio Neri”, organizat la Teatro degli Oscuri din Torrito di Siena. În Italia, solista din Iași a obținut Premiul I și Premiul „Gaetano Donizetti” la o competiție care l-a avut ca președinte al juriului pe legendarul bariton italian Leo Nucci.
„Mă bucur enorm că Noemi a confirmat încrederea pe care Opera Națională Română din Iași i-a acordat-o, prestația ei de la concursul Verum Solitus Vocal Competition fiind de excepție. Sunt convins că dacă va continua să muncească la fel de mult va deveni una dintre stelele scenelor lirice ale lumii. Felicitări merită și Ivan Dikusar și Cezar Octavian Ionescu, care s-au prezentat excelent la competiția de la Cluj-Napoca” a declarat Andrei Fermeșanu, managerul interimar al Operei Naționale Române din Iași, care a făcut parte din juriul concursului de la Cluj-Napoca.
Teatrul liric din Iași a acordat la Verum Solitus Vocal Competition două premii speciale, sopranei Ana Stănescu și baritonului Sebastian Balaj, ambii din Cluj-Napoca. Aceștia vor fi prezenți pe scena instituției ieșene în spectacole din stagiunea 2023-2024.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 3 =