„Triumful binelui” de Orlando Balas, in regia lui Ion Sapdaru, specacol-lectura in premiera, la Cub

0
60

Pe 27 iunie, de la ora 19:00, la sala Teatru³ a Naționalului ieșean, va avea loc, în premieră, spectacolul-lectură „Triumful binelui”, piesă a scriitorului Orlando Balaș, desemnată câștigătoare a acestei luni de către juriul proiectului „Lecturi³”. Spectacolul îl are ca regizor pe Ion Sapdaru, iar din distribuție fac parte actorii: Radu Homiceanu, Anne Marie Chertic, Dumitru Năstrușnicu, Oana Sandu. Video: Cristi Bortoș. Accesul publicului la lectura publică este gratuit, în limita locurilor din sală. Partenerii Teatrului Național Iași în acest proiect sunt: Muzeului Național al Literaturii Iași și revista „Alecart”.
Despre distopia „Triumful binelui”, dramaturgul Orlando Balaș mărturisește că „ne pune în fața unei provocări cu care omenirea se va confrunta inevitabil în deceniile următoare: apariția unor oameni ameliorați genetic, din embrioni preparați în laboratoare pentru eliminarea bolilor congenitale și producerea unor copii care să aibă caracteristicile dorite de părinți (blond, suplu, cu ochi albaștri). Ce se va întâmpla atunci cu oamenii concepuți pe cale naturală, care nu vor fi la fel de atrăgători și rezistenți la boli ca super-oamenii modificați genetic? Vor mai fi ei tolerați de societate sau vor fi eliminați precum fructele și legumele necorespunzătoare vizual de pe rafturile magazinelor? Protagonistul Georg Adamson este judecat pentru că a vorbit despre un astfel de copil, care nu poartă semnul distinctiv al ameliorării genetice. Inculpatul, procurorul, judecătoarea și frumoasa avocată blondă sunt cu toții produși în laboratoarele biotech…”
Autorul (n. 1971) este profesor de literatură germană la Universitatea din Oradea și scriitor. A obținut un titlu de doctor în literatură universală cu o teză despre Edda, Saga și Cântecul Nibelungilor. A publicat bestseller-uri didactice („Limba germană. Simplu și eficient“ și „Limba germană. Exerciții de gramatică și vocabular“ la Editura Polirom din Iași), volume de poezie („Borderline“, „terra 2.0“) și volumul de teatru „incomod“ (Editura Brumar, 2021). A câștigat concursul de dramaturgie al Teatrului „Regina Maria“ din Oradea (2020). Autor de scenarii de film, colaborator al studioului Republic Production din Târgu Mureș.
Spectacolul „Triumful binelui” încheie seria lecturilor publice din această stagiune. Proiectul va fi continuat din toamnă. Până atunci, piesele pot fi trimise la adresa de e-mail lecturi3@gmail.com.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

73 − = 64