Turist in Romania. Una dintre cele mai frumoase zone ale tarii, Ocna Șugatag din Maramures, are paduri, livezi si 8 lacuri

0
99

Unul dintre cele mai frumoase locuri din Romania este acolo unde … “se atarna harta in cui”. Adica in localitatea Ocna Sugatag din Maramures, la 20 de km de Sighetul Marmatiei.

Este departe, da, dar acolo veti gasi un peisaj… ca in povesti! Ocna Șugatag este de fapt o statiune balneoclimaterica si are in zona fostelor ocne de sare .. nu mai putin de 8 lacuri, care se situeaza pe primele locuri in Europa din punct de vedere al salinitatii.

2

Autoritatile locale se lauda ca acolo atmosfera este incarcata de ioni negativi, care sunt benefici pentru om datorita prezentei padurilor, livezilor si lacurilor saline. Ca si puncte de atractie turistica amintim: Biserica din Lemn, situata in centrul statiunii, precum si cele doua rezervatii naturale: Padurea Craiasa si Tăul Morarenilor – zona care cuprinde un lac format printr-o alunecare de teren, declarat arie protejata.

3

Desigur, principala atractie pentru turisti o reprezinta bazinele si vanile cu ape minerale incalzite din Baile Noi, dar si bazinul cu apa sarata in aer liber din vechiul loc balnear (reabilitat de cativa ani), cunoscut cu numele de Baile Vechi.

4

Statiunea Ocna Sugatag se afla in judetul Maramures, la 20 km de orasul Sighetu Marmatiei, la 490 m altitudine la poalele muntilor Tibles-Gutai. Localitatea este mentionata documentar pentru prima data in 1355, fiind un important loc de extragere a sarii. Odata cu incetarea exploatarii, apele s-au infiltrat si au provocat prabusirea tavanului minei. Astfel au aparut lacurile cu apa sarata pentru care localitatea este renumita. Alaturi de apele minerale sodice si clorurate cu o concentratie ridicata, climatul specific de depresiune intramontana cu veri racoroase si ierni reci este un alt factor de cura important.

5

In statiunea Ocna Sugatag se trateaza afectiunile reumatismale degenerative si abarticulare, afectiuni neurologice periferice (pareze, sechele dupa polineuropatii), afectiuni ginecologice (insuficienta ovariana, cervicite). Baza de tratamant din Ocna Sugatag permite efectuarea unor bai calde in cada, electroterapie, hidroterapie, termoterapie, aerohelioterapie si masaj medical.

6

Insa daca nu sunteti interesati de proprietatile balneare, aveti la dispozitie rezervatia naturala “Padurea Craiasa”, care se intinde pe o suprafata de 44 de hectare si care se afla la o altitudine medie de 485 m.

Aici se gasesc cateva din cele mai impresionante exemplare de gorun din tara (din subspecia Stejar de Ronisoara) precum si zada (larice) – un conifer cu frunze cazatoare.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here